Porig égett egy családi ház Siménfalván

fotó: ISU Harghita

Lángokban álló családi házhoz riasztották vasárnap délben a tűzoltókat – számolt be telefonos megkeresésünkre Szali Mózes, a székelykeresztúri Villám önkéntes tűzoltóság vezetője. A hivatásosok 11 óra 53-kor, ők pedig 12 óra 4 perckor kapták az értesítést.

Mire a tűzoltókocsival és 12 önkéntesükkel kiértek, már teljes terjedelmében égett a ház a hozzá tartozó melléképületekkel – kazán, raktár stb., így nem volt idejük megfigyelni, hogy hány szobás, ki lakott és mi van benne – mondta kérdésünkre. Becslése szerint egy felújított, régi faszerkezetes, „kicsi ügyes ház” volt hungarocellel leszigetelve, rendbe téve, gondozva, látszott, hogy amit lehetett egy ilyen régi házból, azt kihozták. Negyvenes éveikben járó, kétkezi munkásemberek, akik most mindenüket elveszítették – érzett együtt az önkéntes tűzoltó a károsultakkal.

Nem lehet tudni, honnan esik rá az emberre egy gerenda

– A székelyudvarhelyi hivatásos, keresztúri önkormányzati, a rugonfalvi és siménfalvi önkéntesek is jelen voltak, de nem tudták megmenteni az égő épületet, már csak fékezni lehetett a lángokat, hogy a szomszédos házak is ne égjenek le.

– Nem sok mindent tudtak kimenteni, minimális, amit ki tudtak hozni. Bár ilyenkor sokakat az adrenalin hajt, nagyon veszélyes is egy égő faházba bemenni, nem lehet tudni, honnan esik rá az emberre egy gerenda. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de az anyagi és a lelki kár jelentős. A falu és a közösség segítségével, reméljük, helyre tudnak állni, mondta kérdéseinkre Szali Mózes.

Nem csak, hogy minden leégett, de még az is nagy munka lesz, hogy a maradványokat elpucolják – ecsetelte a károkat tovább Szali. A tűz már a szomszédos épületeket is veszélyeztette, a szomszéd ablaka 7 méterre volt, az is megszenesedett.

– Összesen 28 hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt 5 kocsival az oltásban, amit 14 óra 30 perckor sikerült befejezni. A tűz oka valószínűleg a nem megfelelően hőszigetelt kémény volt, kiforrósodott és a közelében meggyúlt az üzemanyag. Leégett a háztető 120 négyzetméteren, egy kétszobás manzárd, a bútorzat mindkét szinten, ruhák, elektronikus háztartási készülékek mintegy 190 ezer lej értékben. A megmentett javak értékét 280 ezer lejre becsülte a tűzoltóság – áll a Hargita megyei sürgősségi helyzetek felügyelőségének hétfői közleményében.