Popcornnal nézd majd a tanácsülést, az adó lesz a téma

András napja miatt a novemberi soros havi tanácsülésre csütörtök helyett ezúttal szerdán ülünk be a városháza Szent István termébe. A 28 pontos napirend szerint témák lesznek a 2024-es évre vonatkozó helyi adók és illetékek, amelyek már borzolják a kedélyeket, valamint egyebek közt a

költségvetés kiigazítása is.

Az erről szóló helyi tanácshatározat tartalmazza többek közt a szejkei mofetta rehabilitására szánt keret növelését több mint 800 ezer lejjel, így a projekt összértéke 1 millió 16 ezer lejre módosulna. 

Működési költségeit emelné a városháza 670 ezer lejjel. Valamint a város által felvett hitelek első törlesztési részlete is terítéken lesz.

Költségvetés kiegészítésre van szüksége több oktatási intézménynek is, köztük a Bányai János Műszaki Szakközépiskolának, a Tompa László Általános Iskolának, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumnak, a Ficánka, a Zsibongó, az Eszterlánc, a Kipi-Kopi, a Csillagvár és a Villanytelep napköziotthonoknak. Összértékük közel 200 ezer lej, a legtöbbet a Tompa igényel, 64 ezer lejt.

A Marin Preda Elméleti Líceum és a Tompa László Általános Iskola egy országos kísérleti programban vesznek részt, amelynek részeként ebédet biztosítanak a diákjaiknak, ennek és a 2023-as évi iskolai ösztöndíjak költségei is a napirendi pontok között szerepelnek.

Több pénzre van szüksége az OSK-nak, mintegy 75 ezer lejt igényelnek személyi költségekre, a Néptáncműhely a jegyek árát, 20 ezer lejt építené bele a költségvetésre. A városi kórháznak a büdzséjét 4 millió lejjel módosítják. Dönteni fognak még az Urbana Rt. 2023-as költségvetésének kiigazításáról is.

A szerdai tanácsülés másik izgalmasnak ígérkező napirendi pontja a jövő évre vonatkozó 

adók és illetékek megállapítása,

jobban mondva emelése, ami az udvarhelyi RMDSZ-t máris kiborította, Facebook-oldalukon és rádiós adásban is ez ellen emelték fel a hangjukat. Persze, miután egy sor önfényezésen túlestek. 

Nyakunkon a fűtésszezon, mennyi lesz az annyi?

A napirendben hat pontban is szerepel az erdő szó: téma lesz a város magántulajdonában lévő erdős területek gazdálkodására vonatkozó megközelítési pénzalap (jelentsen ez bármit is) létrehozása, és a faanyag értékesítésével kapcsolatos rendelkezés jóváhagyása 2024-re. Mindkét határozat-tervezet a köztulajdonban lévő erdőalap esetében is téma lesz, illetve az értékesítésre kerülő fa kiinduló árának elfogadása is.  

A város és az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva) között kötött ügykezelési szerződés módosítása is jóváhagyásra vár. 

A város alintézményei esetében

az Udvarhelyi Néptáncműhely szolgáltatásaiért fizetendő díjak jóváhagyása, illetve egyes tisztségek létrehozása lesz téma.

Egyebek között

döntenek arról, hogy jóváhagyják-e a de minimis támogatást a Hargita Business Center számára, legyen-e emlékmű Udvarhelyen a Holokauszt áldozatainak. 

Utca, járda és közterület létrehozása céljából a város tulajdonában álló belterületeket minősítenének közterületté a Farcádi utcában, valamint a Cserehát dűlő és a Középlok zónában. A Szemlér Ferenc utcában gázvezetéket bővítenének. 

A Bethlen Gábor utca 72-es szám alatti ingatlan a ügykezelésbe adásáról döntenek a városi kórház részére. Illetve jóváhagyásra vár egy területrendezési terv a bethlenfalvi zónában.

Állami és városi tulajdont képező területek magántulajdonná minősítéséről fognak még döntést hozni. Valamint egy, a város belterületét képező terület használati rendeltetését módosítanák.

Két ANL-s lakás eladása is jóváhagyásra vár még, illetve aktualizálni kell a bérleti- és koncessziós díjakat az inflációs értékkel arányosan.

Akkor holnap.