Politikai leszámolásba fulladt a halastó körüli tulajdonjog-viszály?

Fotó: SZABÓ ALETTA-BRIGITTA

Gumibottal vertek meg egy férfit szerda koraeste a rugonfalvi halastó mellett. Az áldozat és a terület tulajdonosa szerint az elkövető Barabás Zoltán, a halastó volt bérlője, egyben RMDSZ-es önkormányzati képviselő és annak a fia. 

Az áldozat pedig Kecskés Dénes Attila, a 2020-as önkormányzati választásokon győztes fél, a Változás Székelykeresztúr mozgalom elindítója, aki tanácsosjelölt is volt, de végül nem kapott, vagy nem vállalt mandátumot.

Köszönöm szépen, viszlát!

Megkérdeztük az érintetteket, Barabás Zoltán önkormányzati képviselő először csak annyit mondott, miután telefonon bemutatkoztunk: „Köszönöm szépen, viszlát!” és lecsapta a telefont.

Kecskés Dénes Attilát, a megvert férfit sikerült elérnünk, aki elmondta, hogy csütörtök délután ismerősei, a halastó tulajdonosai hívták ki Rugonfalvára, hogy tanácsot kérjenek tőle, hová szereljenek fel biztonsági kamerákat. A kamerákat azért kellett állítása szerint felszerelni, mert a tulajdonos Nagy Piroska és a 2010 óta a területet bérlő Grand Carp Zola Kft. között viszály van. 

A vitának az a tétje, hogy a tulajdonos nem akarta már meghosszabbítani a 10 évre szóló bérleti szerződést, hanem az időközben felnőtt gyermekeire szerette volna bízni a halastó működtetését. Júliusban felkérték Barabást, hogy szeptemberben adja át a területet. A bérlő azonban nem költözött ki szeptember 30-ig, ezért kilakoltatási eljárás indult. A bíróság jóváhagyta Nagy Piroska és családja kérését, a végzés végrehajtására február 10-én, szerdán került sor, ám a tulajdonos nem tudta átvenni a birtokot, mert a bérlőnek ott maradtak a tárgyai az ingatlanban, nem jelent meg, nem adta át az ingatlant a tulajdonosnak, ezért azt zárolták.

A tulajdonos és két lánya csütörtök délután visszatértek a halastóhoz, hogy egy bannert helyezzenek el a tó partján lévő ház oldalára, amely felhívja az arra látogató személyek figyelmét arra, hogy a tó magánterület, bejárni, horgászni, vagy halászni tilos, mondta kérdésünkre a tulajdonos egyik lánya. 

Kecskés szerint a tulajdonos attól félt, nehogy a bérlő bosszúból meggyújtsa a házát, ezért akarta térfigyelő berendezéssel ellátni a helyet. Azt feltételezi, hogy Barabás a saját térfigyelő kameráin láthatta, hogy ők a helyszínen vannak, és szervezett akció keretében ismerőseivel odamentek. Hat óra körül „megjelent 3 autó, kb. 7-8 ember. Akiket megismertem, az Barabás Zoltán és a régi RMDSZ-es klikkjébe tartozó személyek, köztük a fia, Barabás Barna”.

Körbeálltak, sértegettek, s utána hátulról valaki fejbe ütött. Utána már nem tudom, hogy kik ütöttek, mert összehúzódtam és védtem a fejem, a szemem és a fogaim, hogy ne rúgják ki. Ez szervezett leszámolás volt. Nem véletlenül jöttek gumibottal felfegyverkezve. A gumibot nyomai látszanak a törzsemen. A tüdőm szúr, a bordám sérülhetett, homályos a látásom, lehet, hogy enyhébb agyrázkódást kaptam. Remélem, nem retinaleválás, mert két neveletlen gyermekem van, s cukorbetegként tettem a közösségért. A fülem van megdagadva, másik felől karcolás látszik. Törvényszéki látlelet még nincs, mert a törvényszéki orvos hétfőn, szerdán és pénteken dolgozik, a sürgősségről van papírom, és most a családorvoshoz megyek, onnan Csíkszeredába CT-re, mert Udvarhelyen elromlott a készülék – válaszolta kérdéseinkre, hogy mi történt, és milyen sérüléseket szenvedett.

Megtöltötted a fejit, te anyaszomorító szarházi!

A tulajdonos lánya megerősítette a Kecskés által mondottakat, és kiegészítette azzal, hogy az elkövetők “verbálisan megfenyegették a tó tulajdonosát és annak családját. Azon nyomban a 112 segélyhívó számon segítséget kértünk, így került orvosi ellátásra a sértett személy, valamint a rendőrség is intézkedett, valószínű, hogy a bántalmazók felelni fognak tetteikért az illetékes hatóságok előtt”. 

“– Mit keresel te itt? Megtöltötted a fejit hülyeséggel, s most csinálod itt az eszed tovább” – kiáltotta Barabás Zoltán. Mikor ez elhangzott, már ütötték ketten a férfit, Barabás és a fia, a többiek csak lefogták Kecskés barátját. “Mit gondolsz te magadról? Te töltötted-e meg-e a fejét? Te anyaszomorító szarházi” – hangzott el a verés előtt és közben, emlékeznek vissza a tulajdonos lányai.

A lányok azt állítják, hogy már indítottak korábban eljárást a bérlő ellen fenyegetés miatt, ezúttal is megfenyegette egyiküknek a barátját Barabás fia. 

Betörési kísérletnek látta, de fel van fújva az egész 

másodjára Barabás Zoltán is hajlandó volt nyilatkozni az ügyben, és megerősítette, hogy nem volt jelen a végrehajtói eljáráson, az ajtót “leszidzsilálták”, de neki minden java bent maradt a házban. Egyszer csak azt látta, hogy elkezdték elfordítani azokat a kamerákat, amiket tíz évvel ezelőtt szerelt fel a házra, hogy őrizzék a házat, és a benne maradt javait. Ő azt állapította meg, hogy Kecskés jogtalanul fordítgatja el a kamerákat, a tulajdonos lányai szerint az egyikük barátja tette ezt, Kecskés csak a létrát tartotta neki.  

„Rákérdeztem, hogy mit keres itt úgy egyáltalán. Betörési kísérletnek láttam ezt az egészet, és az is lett volna, ha nem jelenek meg. Tetten értem, mikor a kamerához hozzányúltak, nem gondolták azt, hogy én otthonról tudom nézni a kamerát telefonon keresztül” – mondta Barabás Zoltán, aki tíz éven keresztül bérelte a halastavat. Szerinte Kecskéséknek az lett volna a céljuk, hogy a végrehajtói „szidzsilt” letépjék az ajtóról, hogy utána neki gyűljön meg a baja a törvényszéken. „Ez gyakorlatilag egy kivégzés lett volna számunkra” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ennek semmi köze a politikához, „egy betörési kísérletnek számított az egész”.

Barabás elmondása szerint a barátaival ment a helyszínre, azért ennyien, hogy megelőzzék a betörést. Az egyik kamera most is el van fordítva, amit úgy is hagy, hogy mutathassa meg a rendőröknek. A többit visszaállították. Kérdésünkre elmondta, úgy látja, nem lehetett békésebb úton megoldani, hiszen a másik fél anyázni kezdett, de hozzáteszi: nem volt különösebben verekedés, fel van fújva.

A hangfelvételen nem hallatszik azonban anyázás. 

Monnyon le!

Koncz Hunor, Székelykeresztúr polgármestere a csütörtöki tanácsülésen felkérte az RMDSZ-es frakciót, hogy határolódjanak el társuk tettétől, zárják ki köreikből, mert a közösséget képviselő ember önkormányzati testületben ilyen magatartással nem ülhet. Az RMDSZ-es tanácsosok azt mondták, nem tudják, miről van szó, most először hallanak erről, nem tudják, mitől kell elhatárolódniuk. 

Barabás Zoltán annyit válaszolt az érintettség jogán, hogy a polgármester ferdít, „ez teljesen egyáltalán nem így van. Semmi 6-7 személy, nem fényes nappal (…)”. Nem politika, nem politikáról szól ez az egész, semmi köze a tanácsnak az esethez. A polgármester picit visszakozott, és arra kérte az ellenzéki frakciót, hogy folytassanak belső eljárást az ügyben.

Fehér fegyver-e a gumibot?

Gheorghe Filip a Hargita megyei rendőrség szóvivője azt mondta, a rendőrséget 19.10-kor hívták ki egy feltételezhetően 18.35 körül kezdődött incidenshez Rugonfalvára. A gyanú szerint egy 34 éves keresztúri férfit bántalmazott két másik, egy 55 és egy 28 éves, szintén keresztúri férfi. Az ügyben kivizsgálás indult ütlegelés vagy más erőszakos bűncselekmény elkövetésének vádjával. Filip nem tudott arról, hogy gumibotot is használtak volna a feltételezett elkövetők, szerinte az, hogy a gumibot fehér fegyver-e, függ a gumibot típusától. De, amennyiben bebizonyosodik, hogy fehér fegyverrel bántalmaztak, az is bűncselekménynek minősül.