Nem lesz POLgi Gálfi?

A polgármester a Szabad Emberek Pártjának bemutatkozóján
fotó: Dávid Anna Júlia

A választásokat megnyerték a Szabad Emberek Pártjának tagjai, a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzése azonban még folyamatban van, és okozhat jogi galibát. Ezt legutóbb a POL alapító elnöke, Dan Mașca hozta fel, aki Facebook-bejegyzésében jelezte, folyamatban vannak Gálfi Árpád és közte a tárgyalások arról, hogy mi történik akkor, ha bejegyzik az udvarhelyi polgármester saját pártját.

„Két alkalommal beszéltem Gálfi Árpád polgármesterrel az utóbbi hónapokban” – kezdi október 3-ai Facebook-bejegyzését Dan Mașca, a Szabad Emberek Pártjának alapító elnöke.

Először Marosvásárhelyen néhány hete, amikor Gálfi és támogatói felismerték, hogy a többi politikai szervezet megfellebbezte a pártjuk bejegyzését, és nem indulhatnak annak a pártnak a színeiben a helyhatósági választásokon. Másodszor ma, amikor felhívott, hogy megerősítse, első körben független kíván lenni, fogalmaz Mașca.

A POL elnöke szerint a problémát a PSD, PNL és RMDSZ hozzájárulásával létrehozott választási törvény jelenti, amely nem teszi lehetővé, hogy a megválasztott helyi képviselők áttérjenek más pártba, mint amellyel mandátumot nyertek. Ügyvédekkel fogják megkeresni annak a módját, hogy hogyan térhet át a POL-színeiben megválasztott helyi tanács kétharmada a saját pártjába annak létrehozása után, írja.

Még egyelőre nem hoztam meg ezt a döntésemet

A polgármester szerint korai ilyesmiről beszélni. Első körben ugyanis nem a pártból akar kilépni, hanem a beiktatására koncentrál. Nem léphet ki a Szabad Emberek Pártjából mandátuma elvesztése nélkül addig, amíg be nem iktatták a polgármesteri hivatalába.

„Még egyelőre nem hoztam meg ezt a döntésemet” – válaszolt megkeresésünkre a polgármester. Arról tárgyalt szombaton Dan Mașcával, hogy abban az esetben, ha bejegyzik a Székelyudvarhelyért Pártot, és ezzel megszűnik az ő párttagsága a POL-ban, a párt ne vonja meg a támogatását a székelyudvarhelyi tanácsosoktól, és ebben Dan Mașca teljes mértékben együttműködőnek mutatkozott.

– Mi nem vonjuk vissza a politikai támogatást, nem szeretnénk másokkal helyettesíteni őket, és kíváncsi vagyok, hogyan nem léphetnek át saját pártjukba, ha ezt a POL-ból senki nem akadályozza meg, és nem vonja meg a mandátumukat az érvényben levő „idióta” törvényeknek megfelelően – írta Mașca a bejegyzésben.

A Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését

júliusban elfogadta a Bukaresti Törvényszék, a nem jogerős döntést megfellebbezték, így az ügy átkerül a Bukaresti Táblabírósághoz, az azonban még nem küldte ki a következő tárgyalásról szóló idézést – mondta Gálfi Árpád. Eddig Koszta Attila és Ádám József, egy Budvár negyedi fiatalember talált kifogást a párt ellen: előbbi Románia integritására hivatkozott, utóbbi pedig arra, hogy ki akarják sajátítani Székelyudvarhelyt, tájékoztatott a polgármester.

Ember Attila, a bejegyzés alatt levő párt társalapítója a kampány alatt nem követte a jogi procedúrát, azt mondja, egyelőre még ők sem látják a jogi gubanc megoldási lehetőségét teljesen világosan, de szerinte Gálfinak két lehetősége lesz a megalapítás után: vagy függetlenként, vagy a Szabad Emberek Pártjában folytatja a következő választásokig. Nem térhet át olyan pártba, amely a polgármesterré választásakor még nem is létezett.

A tanácsosok esetében is elképzelhető szerinte az, hogy mandátumuk megtartása érdekében a POL-ban kell kihúzniuk a következő éveket. De a POL elnöke megígérte nekik, nem vonják vissza a politikai támogatást, és nem is akadályozzák azt, hogy ha lehetségessé válik, akkor az udvarhelyi POL-tagok átlépjenek a „saját pártjukba”, hiszen a Szabad Emberek Pártja pont ezért jött létre, hogy lehetőséget adjon azoknak, akik kiszorultak a közéletből. Gálfi mandátuma akkor szűnne meg, ha a kilépésekor a POL kifejezetten kérné ezt.

A végcél a Székelyudvarhelyért Párt, de kockáztatni nem akarnak

A POL színeiben mandátumot nyert tanácsosok nevében András Lehel portálunknak elmondta, hogy kényszerből alakult így a helyzetük, a végcél természetesen az, hogy a Székelyudvarhelyért Pártban vegyenek részt a helyi közélet megreformálásában. Még nem vizsgálták meg a jogi lehetőségeit annak, hogy “ez a landolás hamarabb meg tud-e történni, mint négy év”. Az elért mandátumot és a városlakók által megszavazott bizalmat nem szeretnék kockáztatni, az az elsődleges most a számukra, hogy a mandátumot felvegyék – mind a 12, a POL-listán mandátumot nyert tanácsos megerősítette, hogy szeretnének a városi képviselőtestület munkájában részt venni. Ha adódik rá jogi lehetőség, hogy a mandátum kockáztatása nélkül a Székelyudvarhelyért Pártba igazolhassanak, akkor megteszik. Gálfi Árpád függetlenné válása esetén is maximálisan számíthat a támogatásukra, mert együtt dolgozták ki a programot, és „szükségünk van egymásra, neki a csapatunkra, hogy a döntések a közösen kidolgozott jövőkép mentén szülessenek, nekünk egy végrehajtóra, aki a döntéseinket megvalósítja”.

Korábban, amikor Mike Levente, az MPP jelöltje felhozta a témát, egy közigazgatási jogász portálunknak azt nyilatkozta, hogy valóban nem lehet két pártnak egyszerre tagja valaki, de nem egyértelmű, hogy a szándékos lemondással jogilag egyenértékű vagy sem a jog szerinti (de drept) lemondás, amely ez esetben előfordulhat. A szakértő úgy tudta, hogy a POL-nak – a saját belső szabályzata szerint – is el kellene fogadnia a lemondást ahhoz, hogy érvényesnek minősüljön. Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy Gálfi szabadon választhat-e a két tagság között. Akkor sem a polgármester, sem Ember Attila egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy milyen megoldásuk van erre, de azt mondták, hogy ki van már találva, és hogy Mikének nem kell aggódnia emiatt.

POL-hoz közeli források úgy nyilatkoztak, ahhoz, hogy függetlenedhessen a polgármester, a POL-nak lehet, hogy ki kell majd zárnia soraiból, mint ahogy korábban az MPP is kizárta, mégsem vesztette el a mandátumát.

Úgy tűnik, vagy nem akarják kitálalni, vagy még mindig nincs kitalálva, de (nem) aggódnak emiatt.