Piros zónás lett Románia és még két szomszédos ország

Frissítette a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját szeptember 30-án, csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), írja az Agerpres. A lista október 3-án, vasárnap 00.00 órától lép hatályba.

Az új határozat szerint Románia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Bulgária, Fehéroroszország és Grönland piros besorolás kapott.

Zöld zónába került Hollandia, Németország, Franciaország, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Srí Lanka, Honduras, Koszovó, Zöld-foki Köztársaság.

Sárga listás lett  a korábban pirosnak zónásnak számító Ausztria, Svájc, Gibraltár, Irán, a Maldív-szigetek és Bahama-szigetek, miután csökkent a koronavírusos megbetegedések lakosságarányos száma. Ugyancsak sárga zónás lett Ukrajna, a Feröer-szigetek és Leshoto, melyek korábban zöld besorolásúak voltak.

A járványügyi kockázatot jelentő országok teljes listája ide kattintva érhető el.

Mentesülnek a karantén alól azok a személyek,

akik piros zónából érkeznek ugyan, de felmutatják az uniós Covid-igazolványukat. A sárga listás országokból a – piros zónásnak számító – Romániába beutazók negatív teszttel is kiválthatják a karantént. A „zöld zónás” országokból jövőkkel szemben nincs utazási korlátozás.

Továbbra sincs karantén sem a Magyarországról Romániába, sem a Romániából Magyarországra érkezőknek, mivel Magyarország nem a Romániában használt szín alapú országbesorolást veszi alapul a karanténkötelezettség megállapításakor – közölte Facebook-bejegyzésében Magyarország kolozsvári főkonzulátusa.

Mentesülnek a karantén kötelezettsége alól a nemzetközi fuvarozásban dolgozó, 2,4 tonnánál nagyobb tehergépkocsit vezető sofőrök és az utasszállító, 9-nél több üléssel rendelkező kisbuszok és buszok vezetői, ha a határnál felmutatják Covid-igazolványukat vagy egy negatív RT-PCR teszteredményt, amelyet legfeljebb 72 órával az országba való belépés előtt végeztek el.