Piros zónás lett Magyarország, kire vár karantén?

Frissítette csütörtökön, november 4-én az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. A lista november 7-én, vasárnap 00.00 órától lép hatályba.

Az országos vészhelyzeti bizottság határozata szerint Románia továbbra is piros zónás, jelenleg tizenharmadik helyen áll a piros zónás országok listáján.

Noha egy héttel ezelőtt még sárga zónás volt, Magyarország mostanra piros besorolást kapott, ahogy Csehország, Dánia, Izland, Luxemburg, a Maldív-szigetek és a Kajmán-szigetek is mind piros zónásnak számítanak a frissített lista szerint.

Sárga zónás lett pirosból kikerülve az Amerikai Egyesült Államok, valamint Saint Kitts és Nevis. A fertőzöttségi ráta növekedése miatt sárgába került Lengyelország, Norvégia, San Marino és Andorra.

Zöld besorolást kapott Izrael, Kuba, Costa Rica, Guyana, Bahama-szigetek, Grenada, Szent Márton-sziget, Antigua és Barbuda-sziget, Amerikai Virgin-szigetek.

Az országok besorolásának teljes, frissített listája ide kattintva érhető el.

Akik az országból Magyarországra utaznak,

nem kell korlátozásra számítsanak a határon. Koronavírus-teszt felmutatása sem szükséges, mivel a magyar hatóságok nem a Románia által használt besorolást veszik alapul – tájékoztat Facebook-bejegyzésében Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, ahol a Magyarországról Romániába utazók kötelességét is részletezik, így azt is, hogy ki mentesül a karanténkötelezettség alól.

A Magyarországról Romániába utazóknak karanténba kell vonulniuk, kivételt képeznek azok,

  • akik 12 évnél fiatalabbak, nekik negatív eredményű PCR-teszt sem szükséges;
  • akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni teljes oltást (a Szputnyik és a Sinopharm vakcinákat is elfogadják) és felmutatják az ezt bizonyító, Európai Uniós QR-kóddal ellátott oltási igazolást;
  • akik már átestek a betegségen, és legkevesebb 14, de nem több, mint 180 nap telt a fertőzés igazolása óta, és ezt igazolni tudják az EU-s QR-kóddal ellátott dokumentummal, amit az EESZT mobil alkalmazásból is fel lehet mutatni;
  • akik nincsenek beoltva, de 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet mutatnak fel a határátkelőhelyen, viszont ezzel maximum 72 órát lehet Románia területén maradni. Ha valaki ezt követően Romániában marad, akkor azonnali hatállyal 14 napos karanténba kerül. A túltartózkodás ténye a határon kilépéskor kiderül;
  • a határ menti ingázók, illetve gazdasági szereplők, akik ezt lakcímmel és munkaszerződéssel tudják igazolni;
  • akik magyarországi cég alkalmazásában állnak, és üzleti ügyben érkeznek Romániába, és ezt az országba való belépésükkor igazolják;
  • azok a külföldi lakóhellyel rendelkező román állampolgárságú diákok (amennyiben kiskorúak, akkor kísérőik is), akik napi szinten járnak Romániába vagy külföldre tanulni, illetve felvételi- vagy záróvizsgát tesznek, és mindezeket papírral is tudják igazolni;
  • a 2,4 tonna feletti árufuvarozók, illetve 9 fő szállítási kapacitást meghaladó gépjárművek vezetői, akiknek a belépést megelőző 72 órában elvégzett PCR-tesztje negatív lett, ha nem rendelkeznek a fentebb leírtak szerinti oltással;
  • a sportolók, művészek, valamint ezeknek kísérőik, amennyiben sportversenyre, kulturális-, művészeti- vagy szórakoztató eseményre érkeznek Romániába, és a belépést megelőző 72 órában elvégzett PCR-teszt eredmény negatív lett, amennyiben nem rendelkeznek a fentebb leírtak szerinti oltással.

Azoktól, akik rendkívüli családi eseményekre, mint például gyermek születése, házasság vagy temetés, illetve orvosi beavatkozásra, mint például rákos betegség gyógyítására vagy személyi azonosító okmány cseréje, illetve időpontfoglalás után a román hatóságoknál oltást felvenni érkeznek, kérik a hatóságok az ezt igazoló dokumentumot, és majd a határnál megvizsgálják a karantén elrendelésének ideiglenes szüneteltetését. Ezeket az egyedi döntéseket a határátlépést követően az adott megyében illetékes Közegészségügyi Igazgatóság (Direcția de Sănătate Publică) hozza meg a bemutatott iratok alapján.

A Magyarországon használt védettségi igazolás (plasztik kártya) QR-kódját a román határőrök nem tudják beolvasni, így azt elfogadni sem tudják – hívja fel a figyelmet Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.