Pilinszkyt ünnepli a Role

Pilinszky János születésének 100. évfordulóját ünnepli a Role zenekar, az alkalomra egy új videóklipet töltöttek fel a YouTube-ra.

A november 27-én született költő verseit eddig csak „távolról csodálták”, a 100. évforduló azonban egy olyan különleges alkalomnak tűnt, aminek „nem tudtak ellenállni”. A vers egy vesszővel végződik, ami lehetőséget adott az alkotóknak a kibontakozásra, hogy egy hangszeres résszel folytassák, zárják a művet. A zenészek elmondása szerint, ahogyan Pilinszky költészete sem túl könnyed, így a versére született dal is kihívást jelentett nekik, sok próbát és egyéni munkát vett igénybe.

Azt gondoltuk: hűha! Ugyanis mivel egy nagyon sokrétű, sokoldalú műről van szó (bár rendkívül rövid a dal, két és fél perces), igazi kihívás volt a zenekarnak betanulni, kigyakorolni a dalt. Szerettük volna kicsit enyhíteni, szebbé tenni, könnyíteni a megértését és ezért is határoztuk el a videóklip készítését” – idézik a zenekar közleményében Nagy Tivadart, a zenekar vezetőjét.

A zenekar életében mindig is fontos szerepet kaptak a versek: megzenésítették többek között Ady Endre, József Attila, Molnár Vilmos, Szabó T. Anna verseit is.

Kiemelt kép: képernyőfotó a videóból