Piknikkel fogadták a zalánpatakiak III. Károly brit királyt

Forrás: Adevărul

A napokban Romániába látogatott III. Károly brit király. Már a múlt hét végén felröppent a hír, hogy magánlátogatásra érkezik ide a brit uralkodó, ekkor Andrew Noble brit nagykövet az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy III. Károly az útja során Bukarestbe is elmegy, udvariassági látogatást tesz Klaus Iohannis államfőnél. Ez és az ezt követő találkozó az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel volt az itteni programjának egyetlen hivatalos eseménye.

Pénteken a Cotroceni-palotában a brit uralkodó azt nyilatkozta, hogy mindig is otthon érezte magát Romániában, megszerette az itteni kultúrát, művészetet, történelmet, a tájakat és a biológiai sokféleséget, idézett is néhány szót románul az egyik ismert Mihai Eminescu-versből.

Beszélt a romániai erdőkről, az érintetlen vidéki tájakról és a fenntartható mezőgazdaságról. A brit uralkodó szívélyes hangnemben szólt romániai barátairól, és arról, ahogyan az ország befogadta az ukrajnai menekülteket.

III. Károly nyilatkozott a brit és a román királyi család közötti kapcsolatról is. Elmondta, az évek során sikerült bejárnia Romániát, sok emberrel találkozott, és szemtanúja volt az ország „rendkívüli fejlődésének”, amely szerinte az itt élők energiájáról, az innovációra való képességéről és rugalmasságáról tanúskodik. Azt mondta, inspirálták azok az emberek, akikkel itt találkozott, és felidézte a civil szervezetek önkénteseinek erőfeszítéseit.

„Románia megőrizte az erdejeit, vidéki tájait és fenntartható mezőgazdasági modelljeit. Számos olyan faj található meg itt, amely Európa és a világ más részein már eltűnt, és ez még értékesebbé teszi az országot. Nagyon nagyra becsülöm romániai barátaimat is. Nagyon hálás vagyok azokért az emberekért, akik most itt ülnek a teremben, akik támogattak engem és a projektjeimet” fogalmazott a brit uralkodó.

III. Károly beszélt az Egyesült Királyságban élő román közösség fontosságáról és a két ország közötti „minden eddiginél erősebb” kapcsolatokról, amelyek szorosabbra fűzéséhez a továbbiakban is hozzá akar járulni, foglalják össze a Cotroceni-palotában tartott beszédét az Agerpresen.

Péntek estére az urakodó már megérkezett a zalánpataki birtokára,

itt az Agerpres szerint keddig marad, majd várhatóan a Brassó megyei Szászfehéregyházára látogat, ahol szintén van birtoka.

A Krónika beszámolója szerint pikniket is rendeztek a király tiszteletére: miseborral, népdalokkal, mézzel, sajtokkal, kolbásszal, szalonnával, helyi kenyérrel, virágokkal, köztük a kedvencével, bazsarózsával fogadták.

A brit uralkodó Zalánpatakon vásárolt háza egész évben panzióként működik és nyitva áll a turisták előtt, kivéve a király romániai tartózkodásának idején. A szállásárak egy éjszakára két személyre, reggelivel együtt körülbelül 700 lejnél kezdődnek, vakációs utalvánnyal is lehet foglalni. Az ingatlant itt tudod megnézni.

III. Károly király akkor még walesi hercegként 25 évvel ezelőtt látogatott először Romániába, ez az első alkalom, hogy az Egyesült Királyság uralkodójaként látogatja meg Romániát.