Harmadik kihívás: pihe-puha mézeskalács

Nincs annál családibb és hangulatosabb karácsonyi készülődés, mint a mézeskalácssütés. Ez a legtöbb családnál amolyan rituálé.

Egy előre leszögezett délután vagy este mindenki leülhetne az asztal köré, miközben karácsonyi zene szólna, mindenki megkapná a kedvenc forró italát, aztán valaki begyúrná a tésztát, amit rögtön lehetne is formákra vágni, néhány perc alatt megsütni, majd azonnal díszíteni.

Viszont a legtöbb mézeskalácsrecept nem tűnik ilyen gördülékenynek. Általában már előző este össze kell állítanunk a tésztát, majd egy egész éjszakát kell pihentetni hidegben, nem beszélve arról, hogy sok mézeskalács annyira kemény lesz, hogy még januárra sem puhul meg.

Most olyan mézeskalácsreceptet mutatok, ami gyúrás után egyből vágható, 8 perc alatt megsül, és amint kihűlt nemcsak díszíthető, hanem egyből meg is kóstolhatjuk, mert hihetetlenül puha.

És mivel mézeskalácsból mindig rengeteget sütünk egyszerre, mutatok két olyan receptet is, amihez az eltört, eldeformálódott, és az akár picit túlsült mézeskalácsokat felhasználhatjuk.

Igazi karácsonyi finomságok, amelyekhez megint lehet a konyhába csalogatni a családot, betenni kedvenc karácsonyi számainkat, elkészíteni a család kedvenc forró finomságait, és nemsokára majszolhatjuk is mellé a puha mézeskalácsunkat.

És hozza valaki magával a telefonját is, hogy le lehessen fotózni a végeredményt majd beküldeni a szerkesztoseg@uh.ro emailcímre.

Mézeskalács

Hozzávalók:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd kis gombócokra osztjuk. Ha egyszerre nem dolgozunk az egész tésztával, tegyük a maradékot a hűtőbe, mivel ha a vaj elkezd felmelegedni, nagyon nehéz lesz kinyújtani.

A nyújtódeszkát meglisztezzük, a tésztát kinyújtjuk, majd kedvenc formáinkra szaggatjuk. A kivágott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Míg a mézeskalácsok hűlnek, elkészíthetjük az írókát.

Íróka:

Ehhez a hozzávalókat csomómentesre keverjük. Ha szükséges, a porcukrot szitáljuk át, mielőtt elkevernénk benne a tojásfehérjét. Adhatunk hozzá ételszínezéket is. Töltsük az írókát habzsákba, vagy készíthetünk sütőpapírból is kis tölcsért, aminek végét levágva, máris díszíthetjük a kis sütijeinket.

Mézeskalácsos sajttorta pohárban

Hozzávalók:

Elkészítés

A mézeskalácsokat összetörjük, majd az olvasztott vajjal elkeverjük. Ezek kerülnek a poharak aljába. Közben a krémsajtot a tejszínnel és a fűszerrel kemény habbá verjük. A csokit megolvasztjuk, majd a tejszínes alaphoz öntjük, és elkeverjük. A mézeskalácsos alapra kanalazzuk, majd ízlés szerint kidíszítjük.

Mézeskalácsos trüffel

Hozzávalók:

Elkészítés

A mézeskalácsokat finomra daráljuk, egy evőkanállal félreteszünk belőle a díszítéshez. A kekszmorzsában elkeverjük a krémsajtot, kis golyókat formálunk, majd rövid időre hűtőbe tesszük.

A fehércsokit megolvasztjuk, majd a golyókat egyenként belemártjuk. Azonnal szórjuk meg a félretett morzsával mert a csoki hamar megköt a hideg golyócskákon. Tegyük vissza a hűtőbe, míg a csoki teljesen megkeményedik. Tegyük egy mutatós dobozba, és ajándéknak is tökéletes.