Petőfi a Patkóban

Két közelgő rendezvényéről tájékoztat közleményében a Tomcsa Sándor Színház. Március 15-én 19 órától a Márton Áron téren Forradalom.ma címmel mutatnak be egy rendhagyó emlékműsort, március 19-20-án (vasárnap és hétfőn) pedig ötödik alkalommal szervezik meg a Bábszínház világnapját, utóbbiról itt írtunk részletesebben.

A március 15-ei ünnepség teljes programját itt olvashatod.

Itt pedig az ünnepi útlezárásokról találsz információt.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére összeállított rendhagyó történelemórát ezúttal az Udvarhely Néptáncműhely, valamint a Vox Gimiensis kórus közreműködésével adják elő. Ezt az emlékműsort eredetileg 2020-ra időzítették, azonban a világjárvány útját állta az ünneplésnek, így három év csúszással végül a Petőfi emlékévben mutatják be. A szervezők nem is bánják ezt az egybeesést, hisz ennek égisze alatt a magas költségvetésű előadásra sikerült támogatást pályázni a Nemzeti Kulturális Alaptól.

Az 1848. március 15-től 1849. október 6-ig másfél évet felölelő eseményeket Petőfi Sándor ikonikus alakjának szemszögéből láttatják Tóth Árpád rendező szerint. Leadként elhangzanak felvezető, tényszerű információk, amire az előadás egy-egy megzenésített Petőfi-verssel, illetve egy slam poetry-szerű modern verssel reagál. Az ez alkalomra összeállított zenekarnak Ila Gábor és Molnár Ede szereztek zenét. A régi és új, korhű és modern több területen is párhuzamban áll az előadás során, ez tükröződik a versekben, zenében, de még a ruházatban is, olvasható az intézmény által küldött tájékoztatóban.

A kiemelt kép illusztráció, a 2020-as március 15-ei ünnepség alkalmával készült.