Pethőék teraszán pózolt Potápi

képernyőfotó Potápi Árpád János államtitkár Facebook-oldaláról

Potápi Árpád János gyakori vendég a Hargitán, akár a Madarasi Hargitáról, akár Hargitafürdőről van szó – ez látszik a nemzetpolitikai államtitkár Facebookra posztolt képeiből. A Madarasi Hargitán található Pethő Panzió teraszáról több képet is közzétett ez év január 8-án – írta meg az Átlátszó Erdély tényfeltáró portál.

A Pethő Panzió a Madarasi Hargita csúcsához legközelebb, az ösvény alján található vendégház a hegyen. Rossznyelvek szerint a felépülése után tiltották be az építkezést a természetvédelmi területen. Ott, ahol megcsapolják a tőzeglápot. Vagy mégsem.

A panzió ügyvezetője pedig az a Pethő Attila, akiről az államtitkár elhatárolódott kedden, amikor a Transtelex azzal szembesítette, hogy körözött személlyel pózolt, és rákérdezett, hogy miért is távolították el olyan gyorsan a problémás fotót.

„A díjátadó után közös fotózásokra került sor, aki akart, odalépett hozzám, és azokkal fényképezkedtem. Pethő Attiláról nem volt tudomásom, hogy ott van, azt se tudtam, hogy körözik. Eddig azt se tudtam, hogy létezik. A Pethő családdal egyébként sincs semmi viszonyom, gratulálok nekik, hogy elnyerték ezt a díjat” – nyilatkozta Potápi.

A Madarasi Hargitán készült fotó alapján azonban nehezen elképzelhető, hogy ne találkozott volna akkor vagy korábban az államtitkár és a Pethő család valamely tagja, akik közismerten az MPP Szász Jenő-vonalának támogatói, az alapító elnöknek üzleti partnerei is. Szász Jenő pedig a Fidesz vezető politikusainak köszönhetően jutott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet élén államtitkári rangra 2013-ban.

A találkozás azért is valószínűsíthető, mert Pethő Attila ezt adja meg tartózkodási helyéül, amikor a házi őrizetbe vételét rendeli el a bíróság, itt „szokott” helyi rendőrt verni is. Igaz, végül nem volt házi őrizetben épp abban az időben, amikor Potápi nála vendégeskedett, szabadlábon védekezhetett az épp egy másik helyi rendőr elsodrásával vádolt illető. Két hónappal később, a bántalmazásos ügyben már hotelszobafogságba került, de akkor nem posztolt onnan képet az államtitkár.

A Potápi-Pethő saga kedd reggel pattant ki, hétfő este jelezték forrásaink nekünk és az Átlátszó Erdélynek is (valószínűleg nem ugyanazok), hogy a zaklatás, bántalmazás miatt jogerősen elítélt, országosan körözött Pethő Attilát egy díjátadóról készült képeken látták viszont, ahol a családjával és a nemzetpolitikai államtitkárral pózol Budapesten. A székelyudvarhelyi Pethő étterem az év erdélyi magyar étterme kategóriában nyert díjat.

Egyelőre dolgozunk azon, hogy milyen lépések várhatók ezután a hatóságok részéről, de egyik ország rendőrsége sem túl együttműködő az ügyben, az ilyenkor szokásos eljárásról általános szinten sem hajlandóak tájékoztatást adni adatvédelmi okokra, illetve folyamatban lévő nyomozás titkosságára hivatkozva.