Pethő család vs. László Szabolcs: barátokból és üzlettársakból esküdt ellenségek

Több mint egy éve már annak, de lassan lehet, hogy kettő is van, hogy becsengetett az irodámba idősebb Pethő József, vagy ahogy az udvarhelyiek ismerik: Pethő Jóska. Lementem elé a kapuba, hogy beengedjem, de nem akart feljönni, ott a kapuban elkezdte mondani, hogy azért jött, hogy segítséget kérjen. Mert látta egy videóban, hogy azt mondtam, hogy a szegényeket és a gyengéket megvédem.

Mondtam neki nevetve, hogy „Jóska bácsi, de hát maga nem is szegény, nem is gyenge.” Meg én egyébként sem azt mondtam, hogy a szegényeket megvédem, hanem azt, hogy bánt az igazságtalanság, főleg mikor a hatalmon lévő követi el a kiszolgáltatott emberrel. Igen, erre gondolt, mondta, és elkezdte mesélni, hogy a helyi rendőrség hogyan bünteti őket agyba-főbe mindenért, visszaélve a hatalmával. Hogy vannak olyan napok, hogy tizenvalahány büntetést hoz nekik a postás egyszerre. Hogy vadásszák őket úton-útfélen. Hogy megpróbálták tönkretenni a fia esküvőjét, rájuk küldve nyolc rendőrt. Hogy akkora összegekre büntetik őket, „amekkorára még soha senki mást nem büntettek Udvarhelyen”. És hasonlók. Hogy erről írnom kellene.

Azt is elmesélte, hogyan fordult ellenük László Szabolcs, a helyi rendőrség parancsnoka, aki fiának, Attilának legjobb barátja volt, neki pedig üzlettársa. Hogy ő szerzett kezdőtőkét Szabinak ahhoz, hogy magyarországi partnerekkel közösen felvásárolják a csíkszeredai Hamerock telephelyét, aztán pedig Szabi kilépett, és őt megfejte.

Ez a történet nem épp az a történet, amikor a kisembert bántja a nagyhatalom, ezért nem éreztem úgy, hogy ebben az ügyben meg kellene védenem Pethőéket. A történetet meghallgatva és megvizsgálva mégis úgy döntöttem, hogy foglalkozni fogok ezzel a témával, annak ellenére, hogy László Szabolcs erről próbált lebeszélni. Több okból is érdekesnek találtam a témát:

1. A büntetések számából és gyakoriságából (például 2021 szeptemberében két nap alatt 24 büntetést hozott Pethőéknek a postás a helyi rendőrségtől) ítélve gyanús, hogy tényleg hadjárat indult Pethőék ellen. Ők közel 100 jegyzőkönyvről és több mint 520.000 lejről beszélnek, mi a bíróságra leadott, nem minden cégüket tartalmazó táblázatok összesítése után a 2016 és 2023 közötti időszakra minimum 84 büntetést és minimum 306 ezer lejt számoltunk. A számolásunkban azonban nincs benne minden cég és minden büntetés.


Pethő József irodájában a frissen kapott büntetéseket mutatja.

Hogy ezt a múltjukból kifolyólag megérdemlik-e vagy sem, ez jó kérdés, de a törvény szempontjából nem annyira releváns. A törvény és az igazságszolgáltatás előtt mindenkinek egyenlő jogai kell, hogy legyenek.

2. Közérdekűnek tartottam, hogy miként harcol közpénzből a helyi rendőrség vezetője a volt barátja és volt üzlettársai ellen. Tanulságosnak éreztem, hogy betekintést nyerhetünk a város két nagyágyújának harcába. Megnézhetjük, hogyan váltak baráttá és üzlettárssá, majd esküdt ellenséggé.

László Szabolcs irodájában

Ez magánügy, hangsúlyozza László Szabolcs, aki nem szeretné, hogy erről írjak. Én másképp látom. Ha az lenne csak a történetben, hogy László Szabolcs mint rendőrfőnök rendet akar tenni a városban, és emiatt pontra teszi Pethőéket, az rendben lenne. Viszont akkor se lenne magánügy.

De így, hogy barátok és üzlettársak voltak, majd miután összevesztek, indított Pethőék ellen általuk bosszúhadjáratnak tartott akciót László, ez már másképp néz ki. Ha a „rendrakást” személyes bosszú tolja túl, és ez a városnak nem kevés pénzébe kerül, az már nem magánügy.

3. Az olvasóinkat érdekli az ügy. Az olvasó érdeklődésének kiszolgálása a sajtó feladata.

Ennek az anyagnak az a célja, hogy megmutasson egy jelenséget, minél több szemszögből, és segítse az olvasót tisztábban látni ezt a konfliktust. És nem az, hogy valakit megvédjen vagy támadjon.

Nem az én tisztem eldönteni, hogy ebben a történetben melyik fél mennyire tiszta, vagy mennyire sáros. Mindkét fél kikéri magának, hogy ő a jó, és a másik pedig a rossz. És sértőnek tartja, ha a másikkal egy kalap alatt emlegetem. Pedig ők voltak barátok és üzlettársak, nem én. Én csak megpróbálok minden felet embernek tekinteni, anélkül, hogy a méltóságukat teljesen szétzúznám a másik fél kérésére. És megpróbálok eltekinteni attól, hogy nekem is mindenikükkel volt kellemetlen tapasztalatom a múltban.

Pethő Attila is viselkedett velem agresszíven, Pethő József is próbált meg átverni féligazságokkal teljes nyugodtsággal és kedvességgel. László Szabolcs is, amióta csak ismerem, úgy kezel, mintha az én parancsnokom lenne. Emellett soha nem volt nyitott és egyenes velem, és újabban burkoltan perrel is fenyeget, ha nem úgy írom meg ezt az anyagot, ahogy ő szeretné. Vagy nem szeretné. Mert nagyon nem szeretné, hogy ez megjelenjen.

Hónapokon keresztül halogatott, mire sikerült találkoznunk. Ráadásul cseles is volt. Mert én egy beszélgetést kértem tőle, és jóhiszeműen elküldtem a témákat, hogy tudjon felkészülni dokumentumokkal. Erre ő előre írt egy pár oldalas szöveget, amiben jól beolvasott Pethőéknek is és nekem is, de kikerült pár fontos és számára kellemetlen kérdést. Aztán pedig személyesen is és írásban is kérte, hogy semmi más ne jelenjen meg a részéről, csak ez a szöveg.

A beszélgetésünk alkalmával leállíttatta a hangfelvételt, adott pár információt, ami őt igazolja pár kérdésben, de ismételten arra kért, hogy ne írjak semmit erről az anyagban, mert ő nem akar magyarázkodni, nem kell megvédenie magát.

Ismerem ezt a játszmát, ő eljátssza azt, hogy még csak azért sem akarja megvédeni magát, mert a teljes igazság nála van, és én érezzem rosszul magam, hogy a cikkben csak féligazság lesz, ezért ha lehet, ne is jelentessem meg. Van már tapasztalatunk ilyen játszmákkal, sokan próbálkoznak ezzel.

László Szabolcs többször elmondta, hogy szerinte ez nem téma, és ennél fontosabb témák vannak. Meg azt is hozzátette, hogy ha Pethő Jóska valótlan vádjait leírom, akkor jogi útra is terelheti a dolgot. Szóval információkat nem ad, de perrel fenyeget.

Amikor már a támadásból is sok

A szöveg összeállítása egy folyamatos alkudozás volt, mindenki azt szerette volna, hogy berakjam az ő támadását, és kiszedjem a másik fél valamelyik támadását, mert az sértő. Ne írjam le, hogy a helyi rendőr félanalfabéta módjára viselkedett, mikor Pethő Attilát igazoltatni akarta, mert az sértő a rendőr számára. De miért engedem, hogy Pethő feleségéről rosszat mondjon László, mikor az a büntetés már el van évülve? Próbáltam rugalmas lenni, de folyamatosan alkudoztak, és be-behoztak még információkat.

Mikor a szövegnek az utolsó verziója is kész volt, akkor elküldtem minden félnek, hogy lássák. László Szabolcs kérte, hogy beleírjon még válaszának első pontjába, megengedtem, és beleírta pluszba, hogy „Pethő Attilát letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a táblabíróság 2022. június 15-én zsarolás és súlyos testi sértésért. Vagy a 2001-ben történt eset, mikor egy földön fekvő Székelyudvarhelyi lakónak egy éjszakai összetűzésben rátaposott a fejére ezzel eltörve az egyik nyaki csigolyáját, amit szintén zsarolással sikerült szőnyeg alá söpörni a Pethő családnak. Említésre méltó a Pethő család másik tagja is ifjú Pethő József, aki kábítószerkereskedésért volt előzetes letartóztatásban, ugyanez a családtag egy zúzott üveggel vágta el egy székelyudvarhelyi személy nyakát életveszélyes sérülést okozva, akinek szó szerint milliméteren múlt az élete, hisz kis híján átvágta a nyaki ütőeret, ami ha elvágódik, biztos halált jelent.”

Erre Pethő kiakadt, hogy miért hagyom Lászlót újra belepiszkálni az anyagba, mikor azt mondtam, hogy ez a végleges, és őt miért nem hagyom? Tény, hogy pár nappal azelőtt Pethő reagálni szeretett volna Lászlónak arra a dicsekvésére, hogy kinek az ősei voltak pénzesebbek. És én azt mondtam neki, hogy most már nem raknám be Lászlóék székely kapujának azt a részletét, amiről kiderülne, hogy a rendőrfőnök nagyapja a Ráduj nevet viselte, ami a Pethő által megkérdezett szakember szerint arra utal, hogy cigány volt és nem magyar, mert a magyarok ly-nal írták a Ráduly nevüket.

Pethő azt sérelmezte, hogy míg neki nem hagytam, Lászlónak hagytam, hogy beleírjon sértő dolgokat az ő családjáról. Miért megy vissza László húsz évet, 2001-ig, és mi köze a jelenlegi történethez olyan rég elavult történeteknek, hogy Jocó fia elszívott húsz évvel ezelőtt egy füves cigit, és elkapták?

Pethő kéri, hogy engedjem meg, hogy akkor ő is írhasson bele régi dolgokat a történetbe, például, hogy milyen autóbiztosítási csalásokat hajtott végre László, hogyan törte szét az autókat Pethő cégének az udvarán. Vagy hogyan kérte meg László Szabolcs Pethő Attilát, hogy a Pál Dénes ivói házától ellopott tujákat szállítsa be a városba a Hargitáról hazafele menet. És még mondott pár ilyen történetet, amit be szeretne tenni az anyagba.

A stílusa olyan felhánytorgatós volt, hogy éreztem, elborul az agyam, és hogy ennek az anyagnak már soha nem lesz vége. Végül egy kicsit ordibáltam is Pethőnek a telefonba, hogy elegem van mindkettőjükből, és amint hazaértem, eldöntöttem, hogy lezárjuk a kívánságműsort, vége, 20 oldalnyi szöveg bőven elég a kettejük konfliktusáról, a többit esetleg majd újabb anyagokban bontjuk ki.

De lépjünk túl az emberi gyarlóságokon, és lássuk az ügy részleteit.

Az anyag úgy fog felépülni, hogy előbb Pethőék panaszait, vádjait fogom felsorolni, megpróbálom valahogy pontokba szedni őket.

Vágjunk bele!

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!