Petárdákat kobzott el a rendőrség, büntetést adtak cserébe

Az elmúlt egy hónapban végzett ellenőrzések során több mint 87 tonna pirotechnikai eszközt foglalt le a rendőrség 5,2 millió lej értékben és összesen 647 bűnvádi eljárást indítottak.

Az országos rendőr-főkapitányság szombati tájékoztatása szerint a bevásárlóközpontokban, piacokon és más helyeken folytatott ellenőrzések során összesen 234.050 lejre róttak ki bírságot.

A Tűzijáték 2022–2023 elnevezésű, november 21-e és december 22-e közötti országos akción belül 2.675 helyszínen végeztek ellenőrzést és 216 házkutatást tartottak 1.098 magán- és jogi személynél. 742 bűncselekményt állapítottak meg, 647 bűnvádi eljárás indult összesen 767 gyanúsított ellen – derül ki az Agerpresnek eljuttatott tájékoztatásból.

Ne petárdázz, mert bünti jár érte

Akár három hónaptól egy évig tartó szabadságvesztéssel járhat a tiltott pirotechnikai eszközök használata, hívták fel egy évvel ezelőtt is a figyelmet a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség munkatársai Facebook-oldalukon, az engedély nélküli árusításuk bűncselekménynek minősül, bűnügyi eljárást indíthatnak az árusító ellen.

Az 1 és P1 kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök (különböző csillagszórók és kisebb fáklyák) nem minősülnek tiltottnak, viszont beszerzésük csak engedéllyel rendelkező eladóktól történhet, figyelmeztetnek.

Kiemelt kép: illusztráció, román rendőrség