Percről percre: Mi van a tulipános ládákban? (frissítve)

Röviddel urnazárás után, nyolc óra három perckor érkezünk az IKOS Conf Rt. egykori épülete elé, ahonnan éppen akkor jött ki az utolsó szavazó.

Bár egész nap sajtónyilvános volt a helyi RMDSZ-választás, nyolc óra után sem szavazni, sem jelen lenni nem engedtek már senkit, csupán az épület ablakain keresztül lehetett belátni a terembe, ahol többek között Antal Csilla is ott volt, akit a nap folyamán azzal vádoltak meg, hogy Antal Lóránt helyi RMDSZ-elnökjelölttel együtt segélycsomagért cserébe buzdították a Budvár negyedieket szavazásra.

A Bocskai házat is zárva találjuk, ahogy a Kriza János közösségi terem vaskapuja is zárva van, de legalább messziről figyelmeztetnek, hogy a kutya harap.

21 óra 10 perc

Antal Lóránt helyi RMDSZ-elnökjelölt szenátori irodájába kilenc óra után érkezünk meg, itt nyitott kapuval várnak, bent már folyik a buli.

Sikerpezsgővel kínálnak minket, kérdésünkre, hogy hogy áll a csapat, Nagy György, a Gondűző tulajdonosa azt válaszolja, hogy: kétharmad ide. Koccintanak a jelenlévők, akik között régi UIET-tagok, Szakács-Paál István, Fazakas István vállalkozó, Asztalos Ferenc volt képviselő is jelen van, de nemrég érkezett meg Antal István volt képviselő, Antal Lóránt édesapja.

21 óra 22 perc

A városi választási bizottságnál még csak készülődnek a szavazókörzeti jegyzőkönyvek átvételére, hivatalos eredményhirdetés csak később várható.

21 óra 35 perc

Összesen 1809 leadott szavazatból 1067 vokssal pedig Antal Lóránt szenátor megnyerte a székelyudvarhelyi RMDSZ elnökválasztását, hangzik el a szenátori irodában, ahol Lóci támogatói eredményváró vacsorát tartanak.

Az érvényes szavazatok száma 1739 volt. Az információk a körzetekben tartózkodó választmányi tagoktól származnak. A választmányi tagok eredményeire még várni kell.

21 óra 49 perc

A nem hivatalos adatok szerint Kadicsfalva kivételével a szenátor nyerte a körzeteket:

Antal Lóránt: Bocskai ház – 384, Ikos – 181, Kriza – 166, Fortuna – 268, Kadicsfalva – 68.

Miklós Zoltán: Bocskai ház – 183, Ikos – 88, Kriza – 119 , Fortuna – 206, Kadicsfalva – 76.

21 óra 58 perc

Szakács-Paál Istvánt (Szinuszt) megkérdeztük, hogy milyen érzés a nyertes csapatban lenni. Úgy hallottuk pénteken, hogy nem volt biztos abban, hogy ezúttal is a nyertesek között lesz. Az inkubátorházban tartott sajtótájékoztatón azzal indokolta ezt az öröknyertes sorsot, hogy óvatos. Most azonban széles mosollyal mondja: nem szoktam veszíteni, megszokott érzés nyerni.

Közben az eredményváró-vacsora is fogyóban van, Antal Lóránt (Lóci) is szedett végre pár fasírtot, shanghaji csirkét és tormás krémmel töltött sonkát a tányérjára.

22 óra 25 perc

Antaléknál jól alakulnak a választmányi tagok szavazatai is: úgy néz ki, hogy Antal Csilla, Raffai László, Nagy Csaba is bejutó helyen van.

22 óra 40 perc

Rossz a szájíz, ami maradt, azzal kell kezdenünk, hogy elnézést kell kérnünk az udvarhelyi emberektől – nyilatkozta Bíró Barna Botond, aki este 22 óra után toppant be a szenátori irodába, Antal Lóránt RMDSZ-elnöki győzelmére.

Fotó: Hodgyai-Lőrincz Eszter

A széki elnök szerint köszönetet érdemel mindenki, aki szavazott, függetlenül attól, hogy kire szavazott, külön hangsúlyozva, hogy: „A legmocskosabb kampány volt az RMDSZ történetében, ezért kell elnézést kérjünk (…) A választási bizottság tagjai embertpróbáló munkát végeztek, folyamatosan ostromolták őket, el vannak fáradva”.

Ez a szervezet holnap még mindig egy nem működő szervezet lesz, akik ma bizalmat kaptak, azoknak a feladata lesz a talpraállítása, ehhez mi minden segítséget és támogatást megadunk – tette hozzá, megjegyezve, hogy a jegyzőkönyvek még nem jöttek a körzetekből.

22 óra 50 perc

Egyre alkoholgőzösebb a levegő, robbannak a pezsgők, tapsolás és ujjongás hallatszik a szenátori irodán kívülről is, amikor a választmányi tagok sorába bekerült Nagy Csaba is megérkezik.

22 óra 54 perc

Életemben először felhívtam és gratuláltam Antal Lórántnak, nyilatkozta nekünk telefonon Miklós Zoltán, aki elismerte választási vereségét, egyetlen dolgot kérve ellenfelétől: tartsa meg az előválasztást 2024-ben.

Fotó: Pál Edit Éva, archív

Az általuk tematizált Budvár negyedi szavazatvásárlás okán nem készülnek óvásra, válaszolta erre vonatkozó kérdésünkre, mert úgy gondolják, ez elsősorban morális kérdés, tehát nem a választás jogszerűségét, csupán a legimititását, erkölcsi alapját kérdőjelezi meg a botrány.

A választás elvesztésének lehetséges okairól, jövőbeni közéleti szándékairól itt olvashatsz bővebben.

23 óra 7 perc

A választási bizottság még mindig nem jelentkezett a hivatalos eredményekkel.

23 óra 14 perc

Megérkezett közben Nagy Csaba, aztán Antal Csilla. Hatalmas tapssal fogadják. Minden körzetet megnyertél – mondják neki. Ő örül, hogy nem “csak odalent”. Nehéz volt a mai nap, fogadja a kollégák együttérzését. Nagy György szerint át kellene gondolni a szervezetben a struktúrákat, ha Csilla ekkora népszerűségnek örvend.

Mindenki arról beszél, hogy most kezdődik a munka, kissé nyugtalanító azonban az, hogy arról egy szó sincs, még kérdésre se, hogy kikkel és hogyan, de reméljük, hogy ez változik, mert a lelkesedés nagynak tűnik. Egyre több pezsgő fogy, egyre nagyobbak az álmok, hogy Udvarhelyt fel kell emelni azokba a magasságokba, amikben volt.

Még mindig nincsenek választmányi adatok, de 90 százalék, hogy a Lóci csapatában indulók bejutottak, mondja Nagy Csaba.

Tetőfokára hágott a hangulat. Már csak egy cigányzenész hiányzik!

Kezdenek hazaszivárogni az eredményváróból az emberek, Bindea Dániel frakcióvezető ült mellénk, hogy elmondja, ő nem támogatóként jött el, mert empépésként nem gondolja illetékesnek magát abban, hogy egy másik párt belső ügyeiről véleményt nyilvánítson. Ő a győztesnek jött gratulálni – tisztázta.

Nulla óra 45 perckor

Elérkezett a várva várt pillanat: megszámolták a választmányi tagokra érkezett szavazatokat, itt lehet megnézni, ki az első 12 ember, aki a jelöltek közül a legtöbb voksot szerezte. Annyit elárulunk, hogy a legjobb egy nő volt.

1 óra 01 perckor

Már megszólalt a zene, a Nélküled dallamai szivárognak ki a belső irodából. Alig várják, hogy hazamenjünk, és az igazság az, hogy ha van valami, amiben egyetértünk, akkor ez az lesz.