Pénzzel és új utcával várják a kiegészülő tanácsot

A szeptember 30-ai rendes havi ülésén újra teljes létszámban dönthet a tanács az előterjesztett határozattervezetekről.

Az első két napirendi pont ugyanis a POL két megüresedett helyének betöltésére vonatkozik. András Lehel és Szabó Zsuzsa helyére Becze Juliánna építész és Réthi Enikő-Kinga ügyvéd lépnek.

A kiegészült testület újabb költségvetési kiigazításról dönthet, miután elfogadta az augusztusi tanácsülés jegyzőkönyvét. A költségvetésmódosításra egy 1,7 millió lejes ÁFA-visszaosztás miatt van szükség, az adóhivataltól beérkező összeg kétharmadát szociális tevékenységre (700 ezer), üzemanyagra és energiára (700 ezer) költik, a többit szétosztják különféle fejlesztésekre, néhány napközi és iskola, illetve a múzeum igénylésére.

Ezután arról hoznak döntéseket, hogy kik képviselhetik a várost a Harvíz Egyesületben, az Urbana és a városi kórház vezetőtanácsában, a nemrég létrehozott emlékműbizottságban.

Szükség van a helyi iskolahálózat módosítására, miután a kormány elrendelte: a polgármesterek kérésére a bölcsődéket a napközikhez rendelhetik hozzá jogilag. Udvarhelyen a Csillagvár napköziről van szó.

Megüresedett ifjúsági és szociális bérlakásokat osztanak ki, meghatározzák a városi faanyag árverési árát.

Egy épülettulajdonos kéri, hogy – a földtörvény értelmében – írják át a nevére az épületéhez tartozó, államosított telket, miközben egy másik magántulajdonos három csereháti beltelkét adja át a városnak, utca és járda létrehozása érdekében, illetve a város köztulajdonából három építményt magántulajdonba tesznek át – későbbi lebontás céljából – a Tompa László utcában.

Bérleti díjakról is lesz szó: a református egyháznak 200 ezer lejt fizet a város ebben az évben is az épületeiben működő két tanintézményért (református kollégium, pedagógiai szakközépiskola), a könyvtár épületére mintegy 10 ezer lejt jövő év novemberéig. A Benedek Elek és az Orbán Balázs iskoláknak megengedik, hogy bizonyos épületrészeket bérbe adhassanak, amelyek ideiglenesen használaton kívül vannak. Ez esetben a bér fele a várost illeti.

Az ülés végén újabb utcát nevezhetnek el, a Csalóka egyik oldalát Naposdombra akarják keresztelni.

S hogy ne érjen minket váratlanul a tél, a hivatal máris gondoskodik a hótalanítási közbeszerzésről, ez lesz az utolsó rendes pontja a napirendnek.

Különfélékhez pedig előre jelezte Venczel Attila főjegyző, hogy bemutatná a Számvevőszék augusztus 26-ai döntését, mellyel féléves haladékot kap a város a 2017. évi döntés végrehajtására. Ez többek között a csődbe vitt Udvarhelyi Média Kft., a városháza 2014 és 2016 között működő lapkiadójának ügyét is tárgyalta. A határidő meghaladása a követelés elévülésével, a kár be nem hajtásával járhat, emlékeztet átiratában a Számvevőszék.

A tanácsülés csütörtökön reggel 9 órakor kezdődik a városháza Szent István termében.