Pénzt vagy havat!

Havasak maradnak idén télen az utak, ha az úttisztító munkások nem kapják meg a két éve várt béremelést – figyelmeztet a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) mintegy 7000 alkalmazottjának kétharmadát (4800 személyt) tömörítő Elie Radu Szakszervezet.

Az utak tisztításával foglalkozó mintegy háromezer alkalmazott hidegben, fagyban dolgozik télen, a fagy és hóvihar miatt sokszor napokig elszigetelődnek az ország különböző részein, és a nehéz körülmények ellenére átlagban mintegy 3.000 lejes bruttó bért kapnak, érvelnek.

„Az alkalmazottak többsége nagyon elkeseredett, amiért nem kapták meg a béremelést, hiszen a járvány közepette még nagyobb szükség lett volna erre, sokak esetében ugyanis felére csökkent a család jövedelme, miután a férj/feleség munkahely nélkül maradt” – áll még a közleményben.

A szakszervezeti vezetők felróják a CNAIR vezetőségének és a szállításügyi minisztériumnak, hogy nem veszik figyelembe problémájukat, illetve azt is, hogy az elmúlt két évben még az inflációval megegyező bérkorrekció sem történt meg. Utoljára 2018-ban kaptak 11 százalékos fizetésemelést, írja az Agerpres.