Pénzt pumpálnak a székelyföldi gazdaságba

A magyar kormány jövőre 25 milliárd forintot szán a nagyberuházások támogatására. Még idén közzéteszik az erre vonatkozó pályázati felhívást.

Első lépésben a nagyberuházásokat támogatja és 25 milliárd forintból gazdálkodik 2019-ben a székelyföldi gazdaságfejlesztési program – közölte kedden a Krónika Kozma Mónikát, a programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetőjét idézve.

Kozma Mónika elmondta: a magyar kormány 50 milliárd forintot szán 2019-ben a külhoni gazdaságfejlesztési programokra, és az összegnek a fele, 25 milliárd forint jut Székelyföldre. Hozzátette: első lépésben a mezőgazdaságra, a feldolgozóiparra, az élelmiszergyártásra összpontosítanak, és a nagyberuházásokat támogatják. Azt szeretnék, hogy több területen olyan beruházás valósuljon meg, melyek a beszállítók, tehát a kisebb gazdák boldogulását is segítik. Év vége előtt közzéteszik az erre vonatkozó pályázati felhívást. Ezt követően tavasszal írnak ki újabb pályázatot a kisebb összegű támogatásokra.

Az ügyvezető szerint kevés bürokráciával járó pályázati rendszert alakítottak ki. Hozzátette: a kiírásban nincsenek etnikai jellegű megszorítások, de csak magyar nyelven lehet pályázni.

mti/transindex