Pénz kell a rendezvényedre?

A Hargita megyei tanács ad neked, csak jól kell kérned.
Fotó: GÁL ELŐD

A Hargita megyei önkormányzat kiírta a civil szervezeteknek szóló pályázatait. Nyolc kategóriában lehet pályázni, akárcsak a korábbi években, és ezt május tizenhatodikán déli tizenkét óráig kell megtenni.

Az előző évekhez képest minimális módosítások történtek: a szükséges dokumentáció és a pályázható összeg tér el picit a tavalyitól. Szerették volna akár január elsején kiírni a pályázatokat, de az országos és megyei költségvetéseket el kellett fogadni, „innentől kezdve él, lehet rajtuk gondolkodni és összeállítani az iratcsomót” – mondta el Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke.

Mi kell a pályázat sikerességéhez?

A palyazatok.hargitamegye.ro oldalon fel vannak sorolva, hogy milyen tevékenységeket támogat egy-egy kiíráson belül az önkormányzat, milyen akták szükségesek, és azt is meg lehet nézni, hogy mik voltak az évek során elkövetett gyakori hibák.

„Olyanokra gondolok, mint hogy az önkormányzattól szükséges egy pénzügyi bizonylatot kiváltani, hogy nincs adóssága az illető civil szervezetnek az önkormányzat felé. Ez harminc napig érvényes, és volt olyan, hogy hamarabb kiváltották, és a leadáskor már nem volt érvényes, így a pályázatot nem tudtuk elfogadni” – mutatott rá az alelnök, aki azt tanácsolta a szervezeteknek: ne az utolsó két-három napban pályázzanak, hogy a formai hibák még időben javíthatóak legyenek, és így megnövelhessék saját esélyeiket.

Az előző években ugyanis azért nem támogattak bizonyos pályázatokat, mert azok formai hibát tartalmaztak. Muszáj szigorúan venniük a feltételeket, hiszen a számvevőszék utólag megvizsgálja a pályázatokat, éppen a tavalyiakkal teszik ezt. „Kivehetnek olyan költségtételeket, amelyeket szerintük nem lehet elszámolni, és akkor nekünk a civil szervezettől vissza kell, hogy vennünk a pénzt” – magyarázta Bíró Barna Botond. Hogy az iratcsomóból ne kallódhassanak el dokumentumok, idén a pályázónak tartalomjegyzéket is kell mellékelnie a dossziéhoz.

Az összeg

nőtt az előző évekhez képest. Tavaly teljesen kihasználták a szervezetek az alapot, ezért néhány tételnél úgy látták, emelniük kell a pályázható összegen.

Ifjúsági tevékenységeket támogató programjukra 250.000 lejt, a családoknak szóló támogatási programra 70.000 lejt, a turisztikai programra 100.000 lejt, a sporttevékenységeket támogató prgramjukra 650.000 lejt, az önkéntes tűzoltó egyesületeket támogató programra 300.000 lejt, népi és hagyományos viseletek támogatására160.000 lejt, az általános kulturális programra 350.000 lejt és a román közösségeknek szóló kulturális rendezvényekre 60.000 lej különítettek el.

A megyei önkormányzat a civil szervezeteknek nyújtandó támogatásból az adott program maximum nyolcvan százalékát finanszírozhatja, így húsz százalék önrészt kell, hogy biztosítson a pályázó.

A megyei tanács csak olyan pályázatokat tud támogatni, amelyek programja a szerződéskötés után kezdődik el. A másfél hónapos elbírálási időszakot figyelembe véve ez leghamarabb július elején esedékes, a beszámolókat pedig legkésőbb december elsejéig kell eljuttatni. Fontos, hogy nem csak a megyében működő civil szervezetek pályázhatnak, de a projektet mindenképp Hargita megye hasznára kell megvalósítani.