Péntektől indulhat a tesztelés Udvarhelyen

Fotó: Lőrincz Csaba

Április 17-étől elkezdődhet városunkban is a koronavírus-teszteknek az elvégzése – jelentette be a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. A tesztgép április 1-jén már ugyan városunkban volt, a szakcég áltati üzembe helyezés – amely az elmúlt hétvégén történt meg –, illetve a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) jóváhagyása nélkül nem lehetett rajta teszteket végezni.

A gépet a laboratóriumi szakszemélyzet, három hölgy és egy férfi fogja kezelni, őket Marosvásárhelyen képezték – árulta el portálunknak már korábban Lukács Antal, a városi kórház igazgatója, aki április 2-án még úgy nyilatkozott: „A rendkívüli helyzetre való tekintettel az üzembe helyezéshez nem szükséges végigmenni a bonyolult engedélyeztetési eljáráson”.

A gép érkezéséről április elején online sajtótájékoztatón számoltak be. Jakab Attila városmenedzser akkor ismertette: napi 90 tesztet tudnak elvégezni, egyszerre 48 mintát tudnak belehelyezni, ebből 3 kontrollminta. Az eredményeket már 4-5 órán belül közölni tudják. A készülék nem a nagyobb hibaszázalékkal működő gyorstesztet végzi, hanem a megbízhatóbb mikrobiológiai vizsgálatot.

Az Országos Közegészségügyi Intézet által jóváhagyott protokoll szerint a következő személyeket tesztelik:

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Az ezzel kapcsolatos, április 16-ai hírfolyamunkat ide kattintva érheti el.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!