Pásztorok, halljátok?

Fehér ruhás, angyalhajjal díszített harmadikos kislányok toppannak be reggel korán a Pro Down Alapítványhoz egy karácsony előtti napon, nyomukban pásztoroknak és napkeleti bölcseknek, Máriának és Józsefnek öltözött osztálytársakkal.

Érezhetően nagy az izgalom a harmadikosok körében: ahogy megérkeznek az Alapítványhoz, rögtön egy nagy tükör elé sietnek, ruhájukat igazgatják, mosolyognak tükörképüknek, és közben egymással beszélgetnek.

– Még sosem láttam magamat a tükörben ebben a ruhában, szerintem szép vagyok – jegyzi meg egy angyalnak öltözött kislány, társai egyet is értenek vele.

A nagy nyüzsgés, készülődés egyszerre megszűnik, csend lesz, majd előlép egy harmadikos angyalka, hogy köszöntse a közönséget:

– Tudjuk, hogy ez az időszak az elcsendesedésé, mi mégis egy mozgalmas adventet terveztünk – mondja, majd így folytatja: – Mert elhatároztuk, hogy betlehemesek leszünk és vándorolni fogunk, hogy elmeséljük, milyen is volt régen, karácsony éjjelén.

A kis harmadikosoknak nem csak a jelmeze, az előadásuk is szépre sikerült: látva, ahogy csupa szívvel, beleéléssel mondják a megtanult szövegeiket, mosollyal az arcukon éneklik a dalokat, az Alapítvány munkatársai könnyeikkel küszködve mondtak hálát.

A Benedek Elek Pedagógiai Líceum harmadik osztálya alig egy hét alatt készült fel a betlehemes játékra. A szülők a jelmezek elkészítésében segítettek, Sebestyén Klára és Dávid-Szabó Cecília tanító nénikkel szöveget, énekeket és furulyajátékot tanultak. Nem is hosszú, és nagyon akarták a gyerekek, mondják a tanítónők.

– Ma úgy fogalmazott az egyik kislány, hogy „nem is az az öröm, hogy pontot szerzünk, hanem hogy mi örömet adunk másoknak, és hogy ez nem egy olyan ajándék, amit meg lehet fogni, hanem lelki ajándék”. Ekkora gyermek így meg tudta fogalmazni – meséli Sebestyén Klára tanító néni, hozzátéve, noha a vándorelőadással az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által hirdetett versenyprogramban vesznek részt, elsősorban azt szeretnék megmutatni a gyerekeknek, hogy milyen érzés örömet szerezni másoknak. Éppen ezért inkább örömszerzési akciónak neveznék, aminek a közösségépítés is a célja, valamint hogy a gyerekek új dolgokat fedezzenek fel magukban.  

A huszonötfős harmadik osztály két hét alatt húsz helyszínre vándorolt el és adta elő a betanult pásztorjátékot: iskolákba, óvodákba, templomokba, polgármesteri hivatalokba, magánvállalkozásokhoz látogattak el. Az előadások során egy kis dobozban adományokat is gyűjtöttek, az összegyűlt pénzt pedig a fogyatékkal élő gyermekeket segítő székelyudvarhelyi Szent Ferenc Egyesületnek adják.

Kedden, december 21-én reggel a nemrég nyílt Zsebcaféba is elvitték a betlehemes játékot.

Ahova pedig nem sikerült eljutniuk, az előadásról készült felvételt is elküldték, így öregotthonokba, kórházakba is eljuthatott a harmadikosok betlehemes játéka, mondta el a tanító néni. 

A záróelőadás csütörtökön, december 23-án lesz reggel 9 órától, amikor a Benedek Elek Pedagógiai Líceum diákjainak mesélik el a karácsony történetét a harmadikosok.