Pártot indít Gálfi?

A bukaresti törvényszéken vár bejegyzésre a székelyudvarhelyi polgármester pártja.
fotó: archív

A párt bejegyzési eljárását a bukaresti törvényszék nyilvános információi alapján január 23-án indították el. A Székelyudvarhelyért Párt (Partidul pentru Odorheiu Secuiesc) alapító tagjai között szerepel Gálfi Árpád, Ember Attila és Tamás Béla.

Az MPP-ből kizárt polgármester körüli mozgolódást jelzi, hogy Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom néven egyesületet indítottak. Gálfi-közeli forrásokból úgy tudjuk, a december 11-én bejegyzett egyesület célja, hogy a polgármester híveinek valamiféle szervezeti hátteret biztosítson. A törvényszéki portálon a kezdeményezők között ugyancsak Ember Attila (az MPP-EMNP koalíció kampányfőnöke 2016-ban, jelenleg a hivatal munkatársa) az Udvarhelyért Párt alapító tagjának nevét találjuk mint az egyesület létrehozásával megbízott személyt.

Friss levegő

Az MPP-ből való kizárása óta elfogyott a „pártlevegő” Gálfi körül. Bár a székelyudvarhelyi Néppárt tagsága kitart mellette, az MPP és az EMNP helyhatósági választásokra kötött szövetségének szabályzata szerint az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nem indíthat olyan jelöltet a helyhatósági választásokon, akit valamelyik pártból kizártak, így Gálfi nem indulhat az EMSZ színeiben polgármesternek. Az EMSZ létrehozását a székelyudvarhelyi néppártos küldöttek egy része – Ölvedi Zsolt helyi elnök és Nagy Pál megyei tanácsos – a két párt csíkszeredai küldöttgyűlésén nem is szavazta meg.

Ölvedi Zsolt úgy nyilatkozott hétfőn az uh.ro-nak, hogy az EMSZ-nek valószínűleg nem lesz helyi jelöltje az idei helyhatósági választásokon, mivel a szövetségről kötött szerződésben nincs megszabva, hogy feltétlenül minden helységben jelöltet kell állítani. A jelöltállítás a két helyi szervezet egyeztetése alapján történik, de lévén, hogy a két udvarhelyi szervezet nem ért egyet abban, hogy kit kellene támogatniuk, egyeztetéseket eddig nem folytattak erről.

Ölvedi azt mondta, nem tud a bejegyzés alatt levő pártról, és nem is kérték fel rá, hogy belépjen, ehhez előbb ki kellene lépnie a Néppártból. A Néppárt szerinte támogathatja helyi szinten Gálfit, mert ez nem mond ellent a szövetségi szabályzatnak és a törvénynek. Az önkormányzati képviselői lista pedig még “a jövő zöngéje”, fogalmazott, nem egyeztettek róla az MPP vezetőségével.

Gálfi Árpád polgármestert is kerestük telefonon, többszöri próbálkozásunkra, sms-ünkre sem reagált. Elküldjük e-mailben kérdéseinket, válasz esetén közzétesszük azokat.

Már volt ilyen

Négy éve Bunta Levente RMDSZ-es polgármester körül fogyott el hasonlóan a levegő. Ugyancsak megpróbálkozott párt indításával, de állítólag politikai ellenlábasai megakadályozták végül. A bírósági portálon erről egyetlen bejegyzést találtunk ma, ez az Urbana Rt. és a párt közötti perről szól. Arra kötelezték 2017-ben a Szövetség a Közösségért nevű pártot, hogy fizesse ki a 2016. május 20. óta felhalmozódott  2015 lejes bérleti díjat és az összeg utáni több mint 800 lejes kamatot.