Parkolás Udvarhelyen: kinyílt a Pandóra szelencéje

Sokrétű az udvarhelyi parkolás és közlekedési kultúra problémaköre, és sokakat foglalkoztat.
Fotó: Szabó Apor

Nem aratott osztatlan sikert az okos parkolás ötlete az Udvarhelyszéki Közlekedés INFO Facebook-csoportban, majdnem ugyanannyian szóltak hozzá kritikusan, mint ahányan lájkolták a megosztott a hírt. A szavazatszámláló különben alig száz vokssal mutatott többet a cikkünk megjelenése óta, viszont ez már elég volt ahhoz, hogy hatvannal beelőzze versenytársát, amelynek változatlan számot (191) mutat a rendszer.

A városháza felhívása mindenesetre jól felkavarta az indulatokat, az évek óta csak súlyosbodó forgalmi problémára sérelmek, elégedetlenségek tömkelege zúdult a cikk alá. A hozzászólásokból pedig helyenként párbeszéd is kialakult, és több oldalról megközelítették a problémákat annak elszenvedői, okozói, egyszóval: kisvárosunk lakói. Ők mondták, mi csak szemléztük.

Van, aki szerint nem ez a valódi probléma, ő kapta a legtöbb lájkot:

„Ha mindegyik bolti alkalmazott vagy tulaj A kossuthban nem foglalná a helyet reggel 6-7 től délután 5-6 ig hanem berakná a kapualjba vagy udvarba akkor ez a probléma nem állna fent!!!”

Van, aki egyetért:

„A kenyelem az nagy, a sarokra is autoval megy mindenki”

S van, aki még rátesz egy lapáttal:

„A helyi rendorok meg teljesseggel leszarjak az egeszet. Az Udvarhelyi lakosok nagyresze inkabb felparkol a jardara minthogy 10metert gyalogoljon, nehogy leszaradjon a labuk”

És még eggyel:

„Akinek a munkahely fix, az foloslegesen jar autoval”

Van, aki magára veszi az inget:

„Én az udvarban szeretném tartani az autómat, de sajnos sokszor nem kapok helyet, mert csak úgy beállnak és épp csak a Flankoig, postáig stb. szalad el a tulaj, s spórolni akar 1 lej parkolási díjat…”

Van, aki szerint ez nem is prioritás:

„A karosanyag kibocsajtas helyett takaritani kellenne a varost a portol… Amikor minden toppon van akkor johet a parkolo megoldas…..”

Van, aki szerint nem ez a megoldás, hanem:

„a 10 ron / 40 perc parkolasi dij. Havi berlet is legyen legalabb 200 ron.”

vagy

a „Bicikli !!! / motoros-bicikli !”

vagy

„Valamikor gyalog jártunk az egész városba (…) 64éves koromba is még meg vannak a lábaim nem koptak le”

vagy

„mi lenne, ha kicsit a buszjaratokat tennek rendbe es osztonoznek az embereket, hogy hagyjak otthon az autot (…) kevesebb az uzemanyagfogyasztas, tobb hely a bicikliseknek. Az anyukak is fel tudnanak szallni babakocsival”

Van, aki már tovább is gondolta az ötletet:

„én szűkítenèm a jàrdàt egy picit, meg az útat, hogy ne hosszan àlljanak az autók, hanem slègen”

Van, aki feltételhez köti:

„…ha Mitika lessz a Parkolo orok fonoke!!!-igy is szegyen, mit tudnak eggyesek apro penzert bemutatni! !!-Meg 1-2ev fejlodes parkolasbol,es a Kosuth utca a YouTube -ra kerul!!”

Végül, a szkeptikusok, ők vannak a legtöbben:

„Szabad helyek száma: 0. Ezt fogja írni, 9-17 óra közt.”

„Ezzel a módszerrel több lesz a parkoló, gördülékenyebb lesz a forgalom, szebb a városkép?”

és akik nem bíznak az emberekben:

„Az aki a kossuth bejaratanal fogja latni hogy 0 hely, ugyis be fog hajtani. Es fel all a jardara, vagy az udvar behajtora. Sajnos.”

Talán mégsem teljesen reménytelen, csakhogy:

„Okos parkolóhely, okos városnak dukál, ahol okos emberek élnek. Okosan kellene a parkolóhelyeket elrendezni, ennyi autónak fölösleges ekkora befektetés.”

és/vagy…

„Ezzel egyidoben lehetne szervezni egy “tanuljunk meg parkolni” oktatast is, hanyingerem van ha megyek vegig a varoson es mindenki keresztbe-kasul ahogy eri ugy parkol, mert “jolvanazugy”.

A kérdés pedig marad: vajon tudunk mi magunk is okosabbak lenni, hogy élhetőbb legyen a város, és egyénként tenni érte, vagy várjuk inkább a varázsszereket, s hogy más oldja meg helyettünk a problémákat?

Az elütéseket, helyesírási hibákat az autenticitás kedvéért hagytuk meg