NASA: pár év, és embert küldhetnek a Marsra

A művészi koncepció szerint így nézne ki a rakéta
Forrás: NASA

A NASA és a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) kedden bejelentette, hogy közösen fognak dolgozni egy nukleáris termikus meghajtású rakétahajtóművön, ami hosszú távon lehetővé tenné a NASA számára, hogy embereket küldjenek a Marsra.

A NASA szerint egy termikus nukleáris rakéta három-négyszer hatékonyabb lehet, mint a hagyományos meghajtású rakéták, az új technológiának köszönhetően az űrhajósok minden eddiginél gyorsabban utazhatnak majd a mélyűrbe és onnan vissza. Így az űrhajósok rövidebb ideig lennének kitéve a kozmikus sugárzásnak, és kevesebb utánpótlásra lenne szükségük.

Az új típusú rakéták segítségével gyorsabban lehetne anyagokat szállítani a Holdra, és abban is döntő jelentőségű lenne, hogy emberek juthassanak el a Marsra. Utóbbinak a lehetőségét a NASA a 2030-as évekre teszi. A NASA szerint a jelenlegi technológiával a Marsra vezető út körülbelül hét hónapig tartana, a mérnökök egyelőre nem tudják, mennyi időt lehetne megspórolni a nukleáris technológiával.

Bill Nelson, a NASA adminisztrátora szerint az új rakétahajtómű 2027-re már elindulhatna, a projektről pedig úgy fogalmazott, hogy ez egy „izgalmas befektetés”, amivel a DARPA-val együtt „gyújtják be a jövőt”.

A DARPA és a NASA dolgozott már korábban is együtt, például a Saturn V rakétán, ami az Apollo-küldetést küldte a Holdra. A DARPA felelős egyébként a 20. század több innovációjáért is, beleértve például az internetet.

Források: NASA, Guardian, Biziday