Pálfi Kinga lehet Udvarhely alpolgármestere

Pálfi Kinga a Szabad Emberek Pártjának bemutatkozó sajtótájékoztatóján szeptember 10-én, a Septimia Hotel teraszán
Fotó: Dávid Anna Júlia

Egyelőre egyetlen javaslat van a székelyudvarhelyi alpolgármesteri tisztség betöltésére, derült ki a novemberi alakuló ülés sajtónak is kiküldött dokumentációjából. A november 12-ére, csütörtökre összehívott alakuló ülés határozattervezetének szövege szerint Pálfi Kinga pszichológusra, a Harghita Business Center projektmenedzserére érkezett az egyedüli javaslat, nem mástól, mint Gálfi Árpád polgármestertől.

Pálfi Kinga egyelőre nem kívánt nyilatkozni, úgy gondolja, hogy „a szekér megelőzte a lovakat”, mivel ez szerinte „egy mi lesz, ha… történet”, noha csak a pártja, a POL szavazatai elegendők lennének ahhoz, hogy ő legyen az alpolgármester. Az igaz, hogy a szóban forgó tanácsülésen is tehetnek még javaslatot a tanácsosok, de a megválasztáshoz abszolút többségre van szükség, azaz az összes tanácsos közül a felének plusz egynek kell elfogadnia, ez Udvarhely esetében 11 szavazat a 19-ből, amit a POL-frakció egymagában kiad.

András Lehel frakcióvezető megkeresésünkre elárulta, ez a döntés a frakció döntése, sőt nem is csak a frakcióé, hiszen már körvonalazódott a kampány elején is, a csapatuk kialakulásakor.

„A polgármester úrnak két fontos cölöpöt terveztünk

a városvezetés tekintetében: az egyik a városmenedzser, a másik az alpolgármester. Azt néztük meg, hogy ezeknek a cölöpöknek milyen tudással, kompetenciákkal, hajlandóságokkal, készségekkel kell rendelkezniük annak érdekében, hogy kiegészítsék a polgármestert és lehetővé tegyék – amit meg is fogalmaztunk egy határozott célkitűzésként –, hogy a városházán ezt a menedzsment alapú városvezetést megerősítsük és tovább fejlesszük. Ebből a szempontból Kingának megvan a maga erőssége, a maga tapasztalata, és egy nagyon jó hajlandósággal rendelkezik, hogy betöltse ezt a szerepet” – mondta.

A tapasztalatoknál kiemelte az inkubátorházban betöltött projektmenedzseri funkciót, és egy projektet, amelyben részt vett: „a polgármesteri hivatalban történő folyamatok átvilágításáról szólt, Kinga akkor egy javaslatcsomag letételét kezdeményezte volna, ami sajnos holtvágányra került, de ezt újra megpróbáljuk majd elővenni, és optimalizálni a hivatali folyamatokat, minél inkább szolgáltatásközpontúvá tenni a hivatalt”. Ugyan jelöltjüknek a közigazgatásban nincs nagy tapasztalata, megvan a nyitottsága, hogy szerezzen, és teljes értékben tudja a tisztséget betölteni. Ezek a szempontok alapján tartották őt a legideálisabb jelöltnek, és a csapaton belül százszázalékos támogatottsága volt a jelölésének.

„Természetesen vállalná, megtisztelve érzi magát, hogy rá gondoltunk” – mondta el Pálfi Kinga helyett András Lehel, ahogy azt is, hogy nem volt egy egyszerű döntés ez neki sem, hiszen ez teljes állású tisztség, ott kell hagynia jelenleg munkahelyét, és projektjeit, de érzi és értékeli a csapat bizalmát, és a csapat szakmai kompetenciáit, amikkel az esetleges bizonytalanságain túllépve belevághat az újabb kihívásba.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Jakab Attilával számolnak-e továbbra is városmenedzserként. „Mivel nem egy politikai munkakör, ez versenyvizsgáztatás kérdése, és van a csapatunkban olyan jelölt, aki ezen a versenyvizsgán meg fog méretkezni, ezzel kapcsolatban most ennyit tudok mondani” – árulta el, reméli, a polgármester minél előbb kiírja ezt a versenyvizsgát.

Az RMDSZ nem tesz le javaslatot

az alpolgármesteri pozíció betöltésére, és fogják támogatni Pálfi Kingát, erről döntöttek a hétfői, november 9-ei frakcióülésen, árulta el megkeresésünkre Benedek Árpád Csaba.

Az alpolgármester megválasztásánál a tanácsnak teljes létszámban meg kell jelennie, hogy mindenkinek lehetősége legyen javaslatot tenni, illetve ő maga is választható legyen.

A lemondások utáni második körben csatlakozik, és a csütörtöki tanácsülésen már ott lehet az MPP részéről Bindea Dániel, akit pártja sokáig titokban tartott, az RMDSZ-től Berde Zoltán és a POL-os Major Sándor, miután jogerőssé váltak a mandátumaikra vonatkozó bírói végzések. A napirenden nem szerepel a beiktatásuk, mert az új rendtartás szerint már nincs szükség tanácshatározatra ehhez, az eskütételüknek pusztán szertartási jelentősége van – tudtuk meg Venczel Attila jegyzőtől.

A szakbizottsági jelöléseknél

viszont gondot okoz, hogy csak a frakciók tagjainak van jogosultságuk részt venni a szakbizottságokban, azoknak pedig legalább három tagúaknak kell lenniük. Így tehát hiába van az MPP-nek saját széke a testületben, csatlakoznia kell valamely frakcióhoz, a POL-hoz vagy az RMDSZ-hez. A jegyző értelmezése szerint társulás nélkül nem lehet Bindeát szakbizottságokba nevesíteni. Egyébként egy tanácsos három bizottság tagja lehet szimultán. Jelentős változás, hogy a korábban 17 tagú jogi-gazdasági bizottságot kettéválasztották az operativitás kedvéért, így összesen négy bizottság lesz: jogi, gazdasági, szociális-kulturális és urbanisztikai.