Pá és puszi!

Így nézne ki a teljes udvarhelyi bringaút-hálózat. Bekapcsolnák Kadicsfalvát is.

Kölcsönösen hasznosítható ötleteket osztottak meg az autós forgalom csökkentésével, illetve az alternatív közlekedés fejlesztésével kapcsolatban a Budapest Zugló kerületének és az udvarhelyi önkormányzat közlekedési munkacsoportjai csütörtökön, május 9-én. Mind a két munkacsoport egy-egy megvalósíthatósági tanulmányt kellett készítsen, amely az autómentesítést szolgálja, ezeket mutatták be a csütörtöki ülésen – tudtuk meg Zörgő Noémi sajtószóvivőtől.

A DUNA Transznacionális Együttműködési Program – Átfogó Stratégiai Tervek készítése a Fenntartható Városi Közlekedésért (röv.: CHESTNUT) programban Zugló és Székelyudvarhely mellett tizenhárom város vett részt az Európai Unió több országából, köztük Bécs, Prága és a horvátországi Dubrovnik is.

Az egyik hozadéka a határokon átívelő együttműködésnek az úgynevezett PÁ+PUSZI (kiss and go) zónák kialakítása, amely lehetőséget nyújt a szülőknek, hogy a gyerekeiket biztonságosan elvigyék óvodákba, iskolákba, viszont tiltja a hosszas megállást az említett helyeken. Ezt a zuglói csapat mutatta be, és az udvarhelyi városháza is lát benne fantáziát.

„Elsősorban az iskolák, óvodák előtti részeken lehetne ezeket alkalmazni, illetve a Patkóban, ami tulajdonképpen már szinte így funkcionál, azzal a különbséggel, hogy nem szabályozza semmi ennek a térnek a használatát” – jegyezte meg Zörgő Noémi a hivatal nevében.

Udvarhely részéről a fejlesztési és urbanisztikai osztály munkatársai a kadicsfalvi városrész kerékpáros becsatlakozását készítették elő, ugyanis – periféria lévén – nem kerülhetett bele abba a 15 millió eurós uniós pályázatba, amelyre a hivatal éppen választ vár Gyulafehérvárról. A frissen elkészült megvalósíthatósági tanulmány tehát kiegészíti Székelyudvarhely nagyszabású mobilitási projektjét, és akkor valósulhat meg a kadicsfalvi biciklisáv, ha sikerül új forrást bevonni.

A körülbelül 1 km hosszú útvonalat a becslések szerint naponta 144 kerékpáros használná. A Kadicsfalvi út szélessége nem csökkenne, hanem 1 méter széles kerékpárút épülne mindkét oldalán, és a teljes hossz mentén a járdarészt is fenntartják a gyalogosoknak. Azért nem esett a Rét utcára a választás, mert a legrövidebb és legszélesebb nyomvonalat kellett választani.

Az említett eurómilliókat a város kerékpáros- és tömegközlekedésére fordítanák, elektromos buszokat vásárolhatnak, illetve teljes utcák újulhatnak meg. „Az eddigi hírek bizakodásra adnak okot, de évekbe telhet még a megvalósítás” – árulta el a sajtószóvivő a pályázat esélyeivel kapcsolatban.

Mit lehet tenni addig?

Kérdésünkre, hogy addig milyen átmeneti megoldást tudnak biztosítani a kerékpárosoknak, azt a választ kaptuk, hogy a Bethlen Gábor utcai bringasávot harmadszor utasította el a megyei rendőrség. Ettől függetlenül a régi biciklisávokat újrafestik, a közbeszerzést már kiírták az útfestésekre, ígérte a hivatal részéről Zörgő Noémi.