Óvatosan a szolgáltatóváltással

Olcsóbb villanyt ígértek, az Electrica embereinek adták ki magukat, de más szerződést kötöttek.
Fotó: cugetliber.ro

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy ismét energiaszolgáltatók ügynökei járják a várost, akik az energiapiac felszabadulását kihasználva új szerződéseket ajánlanak a háztartási fogyasztóknak.

Olvasónk beszámolója szerint őt azzal kereste meg két férfi, hogy hamarosan drágulni fog az elektromos energia ára, de ha most velük új szerződést köt, akkor 12 hónapig garantált fix áron kapja a villanyt. A hölgy, aki eddig az Electrica Furnizare kliense volt, többször is rákérdezett az ügynököktől, hogy az Electrica küldte-e őket a szerződésújítás miatt. Ők igennel válaszoltak, és aláíratták az egy évre szóló szerződést, amely szerint 0,226 lejért biztosítják az áramot megawattóránként, erre még rászámolódnak a különböző tarifák, mint például a szállítási és elosztási díjak stb.

Csak az ügynökök távozása után tűnt fel a hölgynek, hogy a szerződés fejlécén nem az Electrica Furnizare, hanem az Enel Energie S. A. szerepel. Végül az Electrica helyi kirendeltségén kért segítséget, ahol írásban kérte az új (Enel-el kötött) szerződésének felbontását.

Pál Domokos, az Electrica Furnizare székelyudvarhelyi irodájának munkatársa megerősítette, hogy ők nem küldik ki az ügynökeiket a lakossági fogyasztókhoz szerződésújítás céljából, csak az cégekhez vonulnak ki időnként, ennyire van kapacitásuk.

A türelmével fizet

Arról is beszámolt, gyakori, hogy klienseikkel – akaratuk ellenére – szerződést kötnek más szolgáltatók. Naponta legalább egy, de gyakran több ilyen eset miatt keresik meg őket. A szerződéskötést követő 21 napban azonban meggondolhatja magát a fogyasztó, és visszaléphet. Ebben segítenek az Electrica irodájában, külön költsége nincs az adminisztrációnak, a kliens a türelmével fizet – fogalmazott Pál Domokos. A 21 nap lejárta után is lehetséges a szerződésbontás, de az már hosszasabb és bonyolultabb folyamat, az új szolgáltató nyilván nehezebben engedi el az ügyfeleit.

Az eset kapcsán az Electrica hálózatüzemeltetési kirendeltségének Hargita megyei igazgatója, Antal Imre azt mondta, érdemes figyelmesnek lenni, amikor új szerződést ajánlanak a háztartási fogyasztóknak.

Jelen pillanatban 64 olyan cég van, amelyik eladhat villanyáramot az ország bármelyik területén, ezeknek a cégeknek az Országos Energiaár Szabályozó Hatóság (ANRE) honlapján lehet utánanézni. A cégek különböző árban kínálják a villanyáramot a fogyasztóknak, de érdemes megfigyelni, hogy milyen feltételekkel és meddig garantálják a kedvező árat – figyelmeztetett.

Az is gyakori, hogy a szolgáltatók a régi, jól ismert nagy cégek neveit, vagy ahhoz nagyon hasonlót használnak az ügyfélszerzéshez. Ez ellen nem sokat tehetünk. Naponta egyébként körülbelül 200 kliens változtat szolgáltatót, de gyakori az is, hogy meggondolják magukat és rövid időn belül visszatérnek az eredeti szerződésükhöz – fűzte hozzá.