Otthonról is dolgozhatnak a kisgyerekes szülők

Életbe lépett csütörtökön az a törvénykiegészítés, melynek értelmében havonta négy napot otthonról is dolgozhatnak azok a munkavállalók, akik 11 évesnél fiatalabb gyermeket nevelnek,  szülei vagy törvényes gyámjai annak, írja a Hotnews. Klaus Iohannis csütörtökön hirdette ki a munkatörvénykönyv június 28-án elfogadott törvénykiegészítését.

A munkatörvénykönyv új cikkelye szerint

kérésre a legfeljebb 11 éves gyermeket nevelő munkavállalóknak havonta 4 nap otthoni vagy távmunka végzését kell, hogy biztosítsa a munkaadó, kivéve azokat a helyzeteket, amikor a munka jellege nem teszi ezt lehetővé.

Ha mindkét szülő vagy törvényes gyám munkavállaló, a kérelemhez csatolni kell a másik szülő vagy törvényes gyám saját felelősségre aláírt nyilatkozatát, miszerint ugyanarra az időszakra nem kért távmunkát. Erre nincs szükség a 270/2010-es számú törvény 3. cikkelyében felsorolt  helyzetekben: ha a kérvényező nőtlen/hajadon, özvegy, elvált, kiskorú, házastársát eltűntnek nyilvánították, 30 napnál hosszabb időre letartóztatták, vagy szabadságvesztését tölti, illetve, ha nem vesz részt a gyermek eltartásában.

A távmunkát kérvényező szülőknek rendelkezniük kell a feladataik ellátásához szükséges munkaeszközökkel.

A kiemelt kép illusztráció/ forrás: archív.