Ötödik lettem a hetedikesek megyei versenyén

Fotók: DÁVID ANNA JÚLIA, GÁBOS ANNA

Harmadik alkalommal szervezte meg az Orbán Balázs Általános Iskola vezetősége az Élet a Földön című, természettudományokkal foglalkozó, megyei szintű versenyét, ami idén online zajlott, „de így is jobb volt, mint sehogy”, vallja Gábos Anna igazgató. A döntő feladatlapját el is kértem az OB igazgatóságáról, arra voltam kíváncsi, hogyan teljesítenék a hetedikes diákoknak szervezett versenyen.

Az első két évben nagyobb volt az érdeklődés, mindkét évben száznál többen voltak, de idén – a járványhelyzet miatt – a népszerűsítés sem volt könnyű, és a diákok összehozása sem, így a csapatverseny helyett ezúttal egyénileg mérték össze tudásukat a diákok. Összesen negyvenhárom diák jelentkezett, de a szórás így is változatos volt: az Orbán Balázs, a Móra Ferenc, a Bethlen Gábor és a Palló diákjai mellett Oroszhegyből, Szentegyházáról, Székelykeresztúrról, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Csíkmadarasról, Ditróból is voltak versenyzők. A szervezők jövőre szeretnék regionálisra, aztán országosra kiterjeszteni a versenyt.

A november 11-én rendezett első fordulóban a feladatlap kiküldése után két órával kellett visszaküldeni a válaszokat. Arra is volt példa, hogy valaki későn küldte, ezért nem fogadták el. „Az volt a félelmünk, mivel otthonról töltik a teszteket, ezért bármilyen segédeszközt tudnak használni. Amit észrevettünk a javításnál, hogy az első feladatok viszonylag jók voltak, mert akkor volt idő böngészni, de a vége felé már többen összecsapták, az tükrözte inkább a tudásukat” – magyarázta Nagy Endre aligazgató. Azok a diákok, akik az első fordulóban 85 ponton felül teljesítettek, szám szerint tizenegyen bekerültek a november 25-én rendezett döntőbe

Ezt már a szervezők felügyelték, egy Google Meet linkre csatlakoztak a diákok, és a bekapcsolt kamerájuk előtt írták a teszteket, és így kérdéseket is tehettek fel, ha valamit nem értettek. Erre szintén két órájuk volt. Nehéz volt azonban technikailag kivitelezni, például volt egy diák, aki a döntőn „éppen csak megvillant”, vélhetően a gyenge internetkapcsolata miatt szakadt meg vele a kapcsolat, így kiesett a versenyből.

Nem volt könnyű 

Az első feladatsor a totó volt: három válaszlehetőség közül kellett kiválasztani a helyeset. Tudtam, hogy Munkács a mai Ukrajna területén található, és a Bajkál-tó a legmélyebb tó a Földön, és azt is, hogy az achát, az opál, a jáspis és a türkiz nem indiántörzsek, hanem féldrágakövek, de a heterotróf szó láttán már elkezdett verni a víz. Nem elég, hogy nem tudom, mit jelent, de hogy megmondjam, az ilyen élőlények az energiát fotoszintézisből nyerik, vagy szerves anyagokkal táplálkoznak, az már teljesen lehetetlen volt számomra. Több kérdésnél is a megérzéseimre hagyatkoztam, és ezek általában nem is jöttek be. De arra, hogy tudtam, Potaissa Torda római neve, egyenesen büszke voltam, bár ezt sportrajongóként – Tordai Potaissa a neve a helyi kézilabda egyesületnek – elég gáz lett volna elrontani.

A villámkérdéseknél is akadtak bőven helytelen válaszaim, nem tudtam például, hogy melyik országból származnak a Spitzbergák, sőt azt sem tudtam, hogy ez egy szigetcsoport. A hangzás miatt Dániára tippeltem helytelenül, ugyanis Norvégiához tartoznak. Tudtam, hogy Belgrád régi neve Nándorfehérvár, és hogy az autógyártás a németek vezető iparága, azt viszont nem, hogy a majomkenyérfát baobabnak is hívják.

A képes feladat volt a kedvencem, és a keresztrejtvényen kívül itt hibáztam a legkevesebbet. Ennél a pontnál például Prága központját kellett felismerni, vagy Velencét felülnézetből. Ezen kívül volt feladat, aminél országok kontúrjait kellett felismerni, állításokról eldönteni, hogy igazak vagy hamisak. Az utolsó feladat a legekről szólt: kilogikáztam, hogy Afrika lehet a népesség szempontjából leginkább növekedő kontinens, és egyértelmű volt számomra, hogy Oroszországban mérték eddig a leghidegebbet lakott területen, de most tanultam meg, hogy Kanada a Földünk második legnagyobb területű állama.

A végeredmény

nem jó, de nem is tragikus. A maximálisan elérhető 120 pontból 75-öt értem el, amivel lemaradtam volna ugyan a hetedikes diákok versenyének dobogójáról, de a legnagyobb félelmemtől is megmenekültem: nem lettem volna utolsó, a pontszámom holtversenyben az ötödik helyre lett volna elég. A teszt nehézségét erős-közepesnek mondja Gábos Anna igazgató, ő a biológiai témájú, Nagy Endre a földrajzos feladatokat állította össze, de azért elárulják, hogy belecsaltak általános műveltséget mérő kérdéseket is.

A legjobb eredményt Baksa Zalán érte el, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója 106 pontot teljesített. A dobogó második és harmadik fokán udvarhelyi diákok végeztek: 100 pontot teljesített Fekete Ágnes Gyopár, a Bethlen Gábor Iskola tanulója, és Dobai Pataky Csaba az Orbán Balázs Általános Iskolából 93-at.

Ők a nagyobb értékű díjakra számíthatnak: a városi tanácsnál elnyert pályázati összegből például bluetoothos hangfalat, fülhallgatót vásároltak, és minden döntős résztvevő kap egy 32 gigás adathordozót. Nagy Endre megemlíti, hogy idén is ajánlottak fel váratlan nyereményeket: Kilyén Barna lepkehatározóval, és a parajdi lepkeházba szóló belépőkkel turbózta fel a díjkészletet.