Ötödik hullám: Udvarhely eddig lemaradt

Új év, új hullám: megint növekvőben vannak a koronavírus statisztikák mutatói. Országosan és megyei szinten vannak olyan napok, hogy tízszer annyi az új fertőzött, mint tavaly év végén.

A városi statisztikák még nem mutatnak ekkora szintű növekedést: 

de napról napra emelkedik a kórházban kezelt fertőzöttek száma, ahogy a fertőzöttségi mutató is. A kórházban kezelt fertőzöttek száma karácsony környékén volt a legalacsonyabb, olyan napok is voltak, amikor csak 8 koronavírusos személyt kezeltek az intézményben. Január 7-étől azonban itt is egyre többen vannak, hétfőn már 20-an, kedden 17-en szorultak kórházi ellátásra. Mind a 17 beteg középsúlyos vagy súlyos állapotban van, közülük hárman szorulnak intenzív ellátásra, december eleje óta egyébként rendszerint 3 és 5 között vannak intenzíven, tudtuk meg a kórház sajtószóvivőjétől, Zörgő Noémitől kapott adatokból. 

A fertőzöttségi mutató vasárnapról hétfőre ugrott majdnem a kétszeresére, azelőtt 0,5 ezrelék körül mozgott Székelyudvarhelyen, kedden már 1,08 ezrelékről jelentett a DSP. 

Hargita megyében 1,55, 

0,55 ezrelékkel nagyobb a fertőzöttségi arány, mint két napja.  

Megyei szinten december elejéhez képest tízszeresére nőtt az új esetek száma, „fel kell készülni a legrosszabbra”, nyilatkozta még a múlt héten Tar Gyöngyi, az egészségügyi igazgatóság vezetője az Agerpres hírügynökségnek. Valóban a tavalyi év végén szinte minden nap 10 alatt volt az új esetek száma a megyében, 2022-ben már 50 és 100 között mozgott a prefektúra közleményei szerint. A legutóbbi, keddi jelentésükben 94-ről írnak, velük a járvány kezdete óta regisztrált esetek száma 14.753-ra emelkedett. A legtöbbjük otthoni elkülönítésben van, az ő számuk a tavalyi év végéhez képest hétszeresére, a kórházban kezeltek száma duplájára emelkedett. 

Szerencsére a halálesetek számán növekedés még nem tapasztalható, sőt, január 2-a óta nem volt a megyében koronavírus miatt elhunyt személy. Összesen eddig 863 kovidos vesztette életét a megyében.

Tar oltásra buzdította a lakosságot mondván, nem szabad arra hagyatkozni, hogy a nyugati országok mintájára nem lesz sok súlyos eset, „mert átoltottság tekintetében nem mérhetjük magunkat hozzájuk”. Sőt, úgy gondolja, az is segíthet, ha az influenza elleni oltást is beadatjuk, mert sokkal könnyebb felállítani a diagnózist, ha az influenzát eleve ki lehet zárni. „Ugyanakkor kezelni is könnyebb egy betegséget, mint két egyszerre jelentkező légúti fertőzést” – magyarázta.

Amikor egyerre támad a kettő: FLURONA

Azt a tünetegyüttest, amikor valakire egyszerre súlyt le a SARS-COV-2 és az influenza, fluronának nevezik. Romániában még nem mutatták ki, de például Magyarországon, Spanyolországban és Izraelben igen. Ez nem egy egyesült szupervírus, hanem csak a két vírus jelenléte egyidőben a szervezetben. Bővebben itt olvashatsz róla.

A DSP vezetője beszélt arról is az országos médiában, hogy a megye „elfáradt”, de „tapasztalt” egészségügyi rendszere készül az ötödik hullámra, már dolgoznak az állapotfelmérő járóbeteg-központok kialakításán. E tekintetben problémát fog jelenteni a falun élő és saját autóval nem rendelkező betegeknek a központokba való eljutása. „Buszra vagy vonatra nem ülhetnek, mert pozitívak. Ha nincs autójuk, hogyan jutnak el a központhoz?” – tette fel a kérdést a szakember, aki szerint nagyszámú fertőzött esetén nem lesz elegendő mentő a szállításukra.

Országszerte még rosszabb a helyzet:

karácsony után az addig megszokott 400-800-as napi esetszámhoz képest már alig van olyan nap, amikor 1.000-nél kevesebb új fertőzöttről számolnak be, sőt, az elmúlt héten három nap is 6.000 körüli új fertőzöttről jelentettek, a keddi statisztika szerint már 8.861 új fertőzöttet azonosítottak, így az összes eddigi esetek száma 1.844.537-re emelkedett. Az egészségügyi miniszter, Alexandru Rafila decemberben már figyelmeztetett az új hullámra, azt nyilatkozta, várhatóan a legrosszabb helyzet februárban és márciusban lesz. 

A több ezres napi esetszámhoz képest még nem olyan magasak a megyék fertőzöttségi  mutatói, a legtöbb egy ezrelék körül mozog, Kolozs megyében a legmagasabb, 4,04, és még tíz másik megyében is eléri a kettőt – egy napja még hat, két napja csak két ilyen volt –, Gorj megyében a legalacsonyabb, 0,38. 

Az elmúlt 24 órában 14-en hunytak el, egyiküknek nem volt társbetegsége. A kórházakban 2.565-en vannak, 141-gyel többen, mint hétfőn, intenzíven 408-an, kettővel többen, mint hétfőn.