Ötleted volna, de nehéz elindulni?

A fiatal vállalkozóknak szánt csomagot bemutatták: Szakács-Paál István HBC-menedzser és Albert Sándor városmenedzser.
A szerző fotói.

Tízpontos kezdőcsomagot kínál az induló vállalkozásoknak a Harghita Business Center a székelyudvarhelyi önkormányzat támogatásával – jelentették be az inkubátorházban április 26-án, hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

A STARTolj velünk Udvarhelyen! program révén úgy szeretnék támogatni a kezdő vállalkozókat, hogy gyakorlatilag „beszállnak” az induló tőkéjükbe, csak nem pénzzel, hanem átvállalják olyan szolgáltatások és termékek költségeit, amelyek szerintük elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy vállalkozás elinduljon és sikeressé váljon.

Mit tartalmaz a csomag?

A sikeresen pályázók egy tízpontos alapcsomagot kapnak és további, udvarhelyszéki cégek által felajánlott lehetőségben részesülhetnek. Az alapcsomag részeként átvállalják a cégbejegyzés minden költségét, eligazítanak az ügyvitelben, segítenek a márkaépítésben és online jelenlétben, biztosítanak egy korszerű céges honlapot és emailcímet, termékfotózást, jogi és gazdasági szaktanácsadást, ingyenes konferencia- és tárgyalóterem-használatot az inkubátorházban, a helyi önkormányzat rendezvényein (pl. vásárokon) való részvételt, valamint mentorálást és akkreditált képzést (Vállalkozói Iskola) is.

A programban partnerként jelentkező cégek pedig olyan extra lehetőségeket kínálnak fel a nyertes pályázóknak, mint egy üzleti jellegű kávé- vagy ebédszünet, kikapcsolódási lehetőség (wellness, Mini Erdély), ingyen névjegykártyák, vagy éppenséggel egy reklám, PR-cikk az uh.ro-n – ha meg tudsz győzni minket arról, hogy az ötleted értékes a város számára. A HBC-nél további partnerek jelentkezését is szívesen látják a programban.

Ki pályázhat?

A STARTolj velünk Udvarhelyen! programra olyan fiatalok pályázhatnak, akiknek még nincs saját cégük vagy többségi tulajdonuk, viszont volna ötletük és belevágnának. A cégalapítónak 36 év alattinak kell lennie, a cég székhelyének Udvarhelyen kell lennie (ebben is tudnak segíteni az inkubátorházban), de nem csak udvarhelyszéki vállalkozókat szeretnének felkarolni, sőt, román területre is szeretnék kiterjeszteni a programot, amelyet országos szinten egyedülállónak tartanak a kezdeményezők.

A pályázatra ezen az oldalon lehet jelentkezni, ahol további részletek is elérhetőek a programmal kapcsolatban, érdeklődni pedig az info@hbcenter.ro email címen lehet.

Mikor, hogyan lehet jelentkezni?

A tervek szerint májustól decemberig folyamatosan lehet majd pályázni. Az online pályázati űrlap minden hónap első 10 napján lesz nyitva, a pályázatok elbírálása pedig a következő 5 napban zajlik, a megvalósítás pedig utána el is kezdődhet.

Havonta maximum 10 jelentkezőt tudnak támogatni, érkezési sorrendben az első tízet, amely teljesíti az összes feltételt és teljes a dokumentációja. Viszont aki az egyik hónapban lemarad, az a következő fordulóban újra próbálkozhat.

András Lehel a POL-frakció támogatásáról biztosította a programot.

A vállalkozóknak kötelezően egy motivációs levelet kell megírniuk, egy üzleti tervet kell kitölteniük, és egy nyilatkozatot kell aláírniuk arról, hogy nincsen már saját cégük és legalább egy évig fogják működtetni az újat. Opcionálisan feltölthetnek videót és szöveges anyagot is, amikből kiderül, hogy milyen cégötletük van. Az üzleti terveket egyébként nem pontozzák, nem bírálják el, nem ezen múlik a programban való részvétel, jegyezték meg.

A program költségeit a polgármesteri hivatal biztosítja, egyelőre sem időbeli, sem pénzbeli határt nem szabtak meg, mondta Albert Sándor városmenedzser, aki más önkormányzati alintézményeket is arra buzdít, hogy jelezzék bátran, ha van egy innovatív ötletük, mert a városháza nyitott más programok támogatására is.