Öt utca újjáépül, és aztán?

Hoztak egy látványtervet is, de nem ilyen lesz, a zöldövezetet nem számolják fel.
A fotók a szerző felvételei

Majdnem tíz év után végre elkezdődnek a nagy mobilitási terv munkálatai: öt utcával kezdünk, hogy hogy folytatjuk, még kérdés. Érkeznek a buszok is, kocsmából lehet majd követni, hol járnak épp. De ez még a jövő zenéje, egyelőre ami biztos: lesznek útlezárások. 

„Augusztus végén, szeptember elején” kezdődnek a munkálatok, jelentette be Gálfi Árpád polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón két érintett utca, a Céhek és a Bethlenfalvi kereszteződésében. Ezen a kettőn kívül a Haáz Rezső, a Lakatosok és a Győzelem újul meg elsők között a pályázatban szereplő 18 utca közül. Azért válaszották ezeket, mert nem esnek műemlékvédelmi zónába, egyszerűbb volt összegyűjteni a szükséges jóváhagyásokat. A pályázat összértéke 40 millió lej, ebből 16 milliót fognak erre az ötre költeni. 

Örülnek is annak, hogy kezdődnek a munkálatok, de aggódnak is, hogy a közlekedésre vonatkozóan milyen következményei lesznek, mert ezen a szakaszon még nagyobb a forgalom, mint a II. Rákóczi Ferenc utcában, mondta el Jakab Attila, a polgármesteri hivatal munkatársa.  

Lukács István, a projektet kivitelező cég képviselője vázolta részletesebben, hogy mire lehet számítani: a következő héten a Céhek, a Haáz Rezső és a Lakatosok utcában kezdenek. A Céheken az ING Service, a Haáz Rezsőn a Viaduct, a Lakatosokon a Multipland fog dolgozni. 

Felmarják a burkolatot, cserélik azokat az aknatetőket, amelyeket szükséges, amelyeket nem, azokat szintre emelik. A víznyelőket szintén. A szegélyköveket cserélik, feltöltik a zöldövezeteket: füvesítenek, a növényzetet pótolják, a járdát teljesen újraépítik, majd elkészítik az útjelzéseket, sorolta, mi fog változni. Útlezárások állandóan lesznek, az aszfaltozás, anyagmozgatás, a munkagépek közlekedése végett is. 

A Forrás utca közlekedési irányát megpróbálják megváltoztatni, mert ha egyszerre lezárják a három említett utcát, akkor csak befelé lehet majd jönni a Bethlen-negyed felső részéből. Azt tervezik, hogy a Kós Károly maradna változatlan, ott lehetne jönni befelé, a Forrást fordítanák, és ott pedig kifelé. 

A többi utca terve is megvan, azok műemlékvédelmi jóváhagyásra várnak. Szeptember 6-án lesz a gyűlés a műemlékvédelemnél Brassóban. Emiatt is nem fogtak neki egyszerre az összes utcának, meg azért is, mert egyszerre akkora forgalomkiesésnek nem lehetne kitenni a várost. Hogy az öt utca után mi következik, még nem lehet tudni. 

A Céhek, Lakatosok és Haáz Rezső utcák két hónap alatt tudnának elkészülni, úgy saccolják most. A 18 utcát 2024. második feléig lehetne befejezni. A pályázat határideje 2023. december, de nem hiszik, hogy így is marad. Máshol is elmaradások vannak, máshol is hosszabbításban reménykednek országszinten, válaszolja Gálfi arra a kérdésre, hogy mi a forgatókönyv arra az esetre, ha mégsem hosszabbítanának. Jakab kiegészíti azzal, hogy biztos, ami biztos, azért próbálnak minél több összeget elkölteni az év végéig. 

Az önrész 2 százalék elméletileg, de még nincs konkrét válasz, csak az elszámolásnál lesz biztos. Arra az újságírói kérdésre, hogyha több lesz ennél az összegnél, honnan fogják finanszírozni, a polgármester nem ad konkrét választ. Helyette ismét azzal védekezik, hogy ez nem csak Udvarhely esetében, hanem az egész országban probléma. Nem vigasztal ez minket, teszi azért gyorsan hozzá.  

Miért kell ez nekünk? 

A projekt célja, hogy csökkentse az autós forgalmat és növelje a gyalogos, biciklis és tömegközlekedést, ezzel mérsékelve a légszennyezést a városban, vázolta fel Jakab.

Az első lépés az infrastruktúra átalakítása annak érdekében, hogy gyalogosan, biciklivel, rollerrel, tömegközlekedési eszközökkel is biztonságosan lehessen közlekedni. Minden utcán, ahol dolgoznak, ennek a feltételeknek teljesülnie kell.

A tömegközlekedés fejlesztése a másik: beszereztek nyolc elektromos buszt, amik év végéig kell megérkezzenek. A saját töltőállomással rendelkező buszok közlekedését GPS-rendszer segítségével mobiltelefonról is lehetne majd követni. A megállókban pedig LED-kijelző mutatná, hogy hány percre van a busz, és jegyautomatából vagy mobilról is lehetne majd jegyet venni – ígérték még 2019-ben. Erre valóban lehet majd számítani, hogy mikortól, pontos választ nem kaptunk, csak annyi tudtunk meg Jakab Attilától, hogy „a beüzemelés az Urbana felkészültségétől is függ, hogy milyen gyorsan tudják adaptálni ezeket”, és hogy „jövő évben már a kocsmában fogjuk látni, hol a busz”.

Hogy a régi buszokkal mi lesz? Valószínűleg a legrégebbieket a városi közlekedésből kiveszik, a vidéki közlekedésben viszont lehet, hogy szükség lesz rájuk. De ezeket a kérdéseket a szolgáltatást végző céggel kell majd egyeztetni, válaszolja Jakab egy újabb újságírói kérdésre.

Harmadik feladat a szemléletváltás. Ez nem megy könnyen, az első meghatározó pont szerinte ebben a 2019-ben létrehozott biciklisáv volt, ami miatt kezdetben sokan háborogtak, azóta elfogadták, tudomásul vették, hogy más közlekedési eszközök is vannak a forgalomban. További eredmények elérése érdekében elindítottak egy rádiós kampányt, civil szervezetekkel működnek együtt és lakossági fórumokon is vesznek részt. 

Majd tíz éve készülődik

A mobilitási terv már a 2010-es évek közepén téma volt, ezzel kapcsolatosan közvita is volt, hogy  legyenek-e a központban még parkolók vagy ne, vagy hogy a Küküllő-partra hozzanak-e létre bicikliutat vagy sem. ‘16-ban készült el a mobilitási tanulmány, amely az európai uniós pályázat feltétele volt. 2018-ban adták le a pályázatot.

Gálfi Árpád és Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) igazgatója 2019-ben írták alá a szerződést. „Csak fejezzétek is be mind” – kívánta az ADR igazgatója a városvezetésnek még akkor, emlékeztetve őket arra, hogy a közbeszerzés és a kivitelezés sosem egyszerű dolog. Úgy tűnik, tényleg nem az.

A kivitelezési és végrehajtási tervet 2023. március 21-én írták alá: akkor azt írták, hogy két hónap áll rendelkezésre a végleges tervek elkészítésére és 9 hónap a kivitelezésre.

A nagy mobilitási projekt a következő utcák teljes felújítását tartalmazza: Orbán Balázs utca, Tamási Áron utca, Vár utca, Petőfi Sándor utca, Tompa László utca, Eötvös József utca, Villanytelep utca, Városháza tér, Bethlen Gábor utca, Tábor utca, Ady Endre utca, Függetlenség sugárút, Gábor Áron utca, Bethlenfalvi út, Céhek utca, Haáz Rezső utca, Győzelem utca, Lakatosok utca.