Öt udvarhelyszéki község sárga, egy piros

Frissítette március 23-án, kedden a települések besorolását a megyei vészhelyzeti bizottság. Ezek szerint a legtöbb település a megyében zöld zónába esik, viszont több udvarhelyszéki községet a sárga kód alá soroltak be, illetve az egyedüli vörös a megyében is ide tartozik.

Oklánd az a község, ahol március 12-én a fertőzöttség átlépte a három ezrelékes küszöböt, náluk március 26-áig tart ez a forgatókönyv, amelynek értelmében a beltéri vendéglátóegységeket zárva tartják, kizárólag kültéren (teraszokon) megengedett a kiszolgálás.

Március 19-étől április 2-áig az 1,5 ezreléket meghaladó (sárga) községek közé tartozik Korond, Farkaslaka, Székelyandrásfalva, illetve március 23-ától Galambfalva és Varság is, utóbbiak területén április 6-áig tart a besorolás. Ezeken a településeken 30%-os kapacitásra korlátozzák az éttermek, kávézók és előadótermek tevékenységét, míg a zöld zónában 50%-os kapacitással engedélyezik az említett nyilvános helyek működését.

A zöld településeken továbbá megengedett a szabadtéri előadások, fesztiválok, kulturális események megtartása maximum 300 fő részvételéig, ahol a közönségnek az egymástól legalább 2 méteres távolságra elhelyezett székeken kell helyet foglalnia, és kötelező maszkot viselnie.

Az, hogy Udvarhely a prefektusi hivatal átirata szerint a zöld zónához tartozik, ne tévesszen meg senkit, ugyanis az oktatásban nem az 1,5 ezrelékes küszöbtől alkalmazzák a sárga forgatókönyvet, hanem már egy ezreléktől, ezért nem mindenki járhat iskolába fizikailag.

Besorolástól függetlenül,

az egész megyében továbbra is: