Öt tipp az iskolakezdésre – nem csak iskolásoknak!

Hogyan lehet hatékonyan tanulni? Hogyan lehet a tanulás élvezet, nem pedig szenvedés?

Eszközöket és trükköket próbáltak nyújtani a gyerekeknek egy sikeresebb tanévhez az először megrendezett Motisuli nevű ötnapos táborban, ahová augusztus utolsó péntekén látogattam el. A gyerekektől és a programfelelős, Blénessy Évától,  bőven kaptam tippet a fenti kérdésekre.

Teremtsd meg a körülményeket!

Első és legfontosabb lépés a hatékony és élvezhető tanuláshoz az elhatározás: „vegyél mély levegőt, és vedd rá magad a tanulásra”, ezután teremtsd meg hozzá a megfelelő körülményeket. Ha ágyban szeretsz tanulni, akkor rossz hírem van, ezen sürgősen változtatnod kell. Ugyanis az agy az ágyhoz automatikusan az alvást, a pihenést csatolja, semmiképp sem a tanulást. Ha ragaszkodsz a fekvő pozícióhoz, akkor válaszd inkább a földet. Fontos, hogy halkítsd le a telefonod, sőt, rakd minél távolabb magadtól, és kezdődhet a tanulás, amit húsz percenként jó megszakítani egy ötperces szünettel.

A Motisuli a Sunshine Egyesület megrendezésében folyt augusztus 26 és 30 között. A résztvevők életkora 10 és 15 év között mozgott. Az idén került először megrendezésre, az ötletgazda Blénessy Éva volt. A rendezvény azzal a céllal jött létre, hogy eszközöket, trükköket nyújtson a gyerekeknek egy sikeresebb tanévhez.

Törekedj arra, hogy rend legyen körülötted. Legfőképp az íróasztalon – csak a szükséges eszközök legyenek ott, így a figyelmünk szinte biztos nem fog elkalandozni. Közben hallgathatsz zenét, de fontos, hogy olyat válassz, ami nem tereli el a figyelmed: a chilles, klasszikus zenék általában működnek. Ez segít aktiválni mindkét agyféltekéd.

Mutasd, mit eszel!

A tanuláshoz energia kell. Ehhez muszáj megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot a szervezetünkbe juttatnunk. A Motisuli csapatai ottlétem alatt épp salátát, egészséges szendvicseket és gofrit készítettek.

Fotók: MAGYARI TÍMEA

Ez nem azt jelenti, hogy nem csúszhat be néha egy kis csoki. De nem árt észben tartani: nem harap a zöldség!

Ki a természetbe!

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, nem elég a megfelelő táplálék, mozogni is kell. Sétálj egyet, menj ki a természetbe, ismerd meg, játszadozz el vele – ahogy azt a motisulis gyerekek is tették. Próbálj meg minél természetközelibb pihenési módokat választani vagy füvön járni mezítláb. Ezek az első lépések a természetben való tanulás elkezdéséhez, ez pedig nagyon nyugtató tud lenni, ami segít majd a koncentrációban.

Ha nem tetszik az ötlet, nem kell erőltetni. De mindenképp ki kell próbálni legalább egyszer, és csak a tapasztalat után ítélkezni – tanácsolta Blénessy Éva. Közben a kreativitás feljesztésére is alkalmunk adódhat: „képzeld el például, hogy a szürke és unalmas aszfalt víz, halld csobogni, vagy varázsold a kék eget lilává, barnává, a fák lombjait feketévé, rózsaszínűvé. Tedd szabaddá az agyad, ne szabj neki korlátokat!”

Akaszd fel!

Lényeges az is, hogy megtaláld a számodra legjobb tanulási technikát, módszert. Ezek nagyban megkönnyíthetik a dolgod. A memóriafogas vagy memóriakampó segítségével az említett gyerekek 17 szót tanultak meg rövid idő alatt, sorrendben, különösebb erőfeszítés nélkül.

Ennek a lényege, hogy a segédszavaknak köszönhetően számokat, neveket, foglamakat jegyezhetsz meg. Asszociációkon és hasonlóságon alapul az egész. Ismert dolgokhoz társíthatsz ismeretleneket, később így sokkal könnyebben idézheted fel őket.

Térképezd!

Az elmetérkép volt a táborban alkalmazott második módszer. Nagyon egyszerű, mindenkinél működik, és szinte lehetetlen elrontani. Nagyobb anyagrészekre is használható, a lényeges elemek kiszűrése a kulcsfontosságú.

Tulajdonképpen egy jegyzet, csak sokkal színesebb, kreatívabb, érdekesebb. Ennélfogva maradandóbb is. Egyetlen fektetett fehér lap, aminek a közepére a cím, a központi téma kerül, ezt keretezik az alcímek, altémák, de ezekhez is kapcsolhatsz gondolatokat, rajzokat, így egy hierarchikus rendszert hozhatsz létre.

Vigyázz arra, hogy a szöveg jól olvasható legyen: használj szépen formázott, nyomtatott nagybetűket. Illetve figyelj a helyességre, különben megeshet, hogy helytelenül rögzül a tananyag. Online változatát is megtalálhatod a neten, bár ez talán kevésbé hatékony, ugyanis saját rajzokat nem használhatsz, csak képeket.

Ezek csak technikák,

a programfelelős szerint fontos megtalálnunk, hogy miben vagyunk jók és eldöntenünk, mik a céljaink, küzdenünk értük, még ha nem is tudjuk elérni őket egyik napról a másikra.

„Ezt szemléltetni is szerettem volna a résztvevőkkel, hoztam árvácskamagokat, ezeket elültettük. Nem lehetsz sikeres máról-holnapra, ahogyan egy magból sem lesz virág egyhamar. Öntözni kell, figyelni, szeretni” – tartja Blénessy Éva.