Öt tanintézmény bezár egy hétre a megyében

Hargita megye 423 tanintézménye közül öt a vörös, 79 a sárga forgatókönyv szerint kezdi az október 5. és 9. közti hetet – közölte a prefektusi hivatal pénteken. A sárga jelzést tanévkezdéshez képest 17-tel több intézményre terjesztették ki.

Az öt vörös oktatási egységből négy madéfalvi, egy pedig csíkszeredai. Ezekben kizárólag online zajlik az oktatás. Madéfalván azért volt szükség az intézkedésre, mert 1000 lakosonként meghaladta a hármat a fertőzések száma az elmúlt két hétben. Csíkszereda különben sárga zónának számít, a vörös Tulipán napközit leszámítva az oktatás hibrid rendszerben működik.

A sárga listán udvarhelyszéki települések, tanintézmények is szerepelnek: a fenyédi iskola és napközi, a keményfalvi iskola, a székelykeresztúri Orbán Balázs iskola, a Mesevár és az Ugri-Bugri napközi, Szentegyházán az összes intézmény besárgult.

A települések és a hozzájuk tartozó tanintézmények besorolása hétről hétre változhat, a koronavírusos esetek számának függvényében. A prefektusi szóvivő tájékoztatása szerint  csütörtökönként frissítik a besorolásokat, illetve azonnal színt váltanak ott, ahol hirtelen, egyik napról a másikra alakul ki gócpont.

A tanévkezdésre vonatkozó forgatókönyv megállapításához az elmúlt 14 napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek számának összegét veszik figyelembe.

Zöld zónában (0-1 eset) a tanítás az óvodákban és iskolákban a gyerekek teljes létszámú részvételével zajlik az osztályteremben, a megfelelő járványügyi óvintézkedések betartásával.

Sárga zónában (1-3 eset) szerint az óvodások, elemi osztályosok, nyolcadikosok és tizenkettedikesek egyszerre és teljes létszámban, a többi diák csoportokra osztva, felváltva vesz részt fizikailag az osztályban zajló tanórákon.

Vörös zónában (3-50 eset) minden egyes óvodás és diák on-line tanításon vesz részt.