Öt román állampolgár érintett a magyarországi tömegbalesetben

Fotó: MTI

Öt román állampolgár érintett a március 11-ei magyarországi tömegbalesetben, közülük két személyt szállítottak kórházba. A könnyebb sérüléseket szenvedett állampolgár már hazamehetett, a másik személy súlyosan sérült, de túl van az életveszélyen – közölte a külügyminisztérium. 

A tömegszerencsétlenség szombaton, március 11-én délután fél három után következett be, amelynek során 41 jármű, közülük 5 kamion ütközött egymásba az M1-es autópálya 26-os kilométerénél a fővárosból kivezető oldalon, Herceghalom közelében. A járművek közül 19 és az egyik kamion utastere is kiégett. A balesetnek egy halálos áldozata van, egy 44 éves férfi, akire az autóroncsok eltávolítása közben találtak rá. 

A kiérkező négy helikopter és tizenhat mentőautó 39 embert szállított kórházba. Tíz gyermek és huszonkilenc felnőtt sérült meg, előbbiek közül négyen, utóbbiak közül tízen súlyosabban.

Az autópálya kezelője, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra  Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerint a balesetet lokális porátfújás okozta, ami miatt hirtelen csökkentek a látási viszonyok. Az egyik kamion fedélzeti kamerája rögzítette a körülményeket, a videón jól látszik, ahogyan hirtelen romlanak a látási viszonyok és a járművek egymásnak csapódnak. Az autópálya üzemeltetőjét a hvg.hu kereste fel azzal a kérdéssel, hogy felmerült-e az időjárási viszonyokra való tekintettel a forgalom korlátozása vagy lezárása. Azt válaszolták, hogy: „a hatóság részéről nem merült fel a forgalom korlátozásának kérdése”, hozzátették „a gyorsforgalmi utak üzemeltetőjeként, tájékoztatni és figyelmeztetni tudjuk az utazókat. Ezt az M1-es autópályán is megtettük.”

A rendőrség büntetőeljárást indít, szakértők bevonásával vizsgálja a körülményeket. „A büntetőeljárás a halálos tömegszerencsétlenség körülményeinek teljes körű tisztázása érdekében szükséges” – nyilatkozta a rendőrség a hvg.hu-nak. 

A forgalom Budapest irányába éjfél után, Győr felé pedig hajnali 5 óra után indult el.