Osztoznak az új szolgálati lakásokon

Gálfi Árpád polgármester és Nagy Gyula, a városi kórház főigazgatója aláírta azt a protokollumot, amelynek értelmében a kórház háta mögött felépült szolgálati lakások kiosztását szabályozza. Az átadás előtt álló lakásokba a polgármesteri hivatal és a kórház munkatársai („nem csak orvosok”) költözhetnek majd be – adta hírül honlapján a székelyudvarhelyi városháza augusztus 18-án.

A parkolót már egy ideje tesztelik az arra járók (a szerző fotója)

A kérésünkre átküldött dokumentumokból kiderül még, hogy a hivatal és a kórház között 5 évre szól az együttműködés, melynek értelmében mindkét fél „házon belül” összegyűjti a lakásigényeket, majd a nemrég kinevezett elbíráló bizottság rangsorolja őket az elfogadott szabályzat alapján. A szabályzat szerint a következő kritériumok alapján pontozzák a kéréseket: aktuális lakhatási helyzet, családi állapot, egészségügyi állapot, kérés régisége, tanulmányok, szociális helyzet, jövedelem. 

Az nincs benne tételesen leszögezve, hogy milyen arányban oszlanak majd a lakások a kórház és a hivatal között. – A 24 lakás kiosztásánál először a polgármesteri hivatalnál felmerülő lakásigényeket elégítik ki, majd a városi kórháznál levőket. A részletekről majd a hamarosan felálló elbíráló bizottság dönt, szeptember–október folyamán tervezzük átadni a lakásokat, még a fűtésszezon előtt – tudtuk meg a városházától.

Az Országos Lakásügynökség (ANL) 2021. január 18-án vette át a kórház mögötti területet, hogy felépítse az új, parkolóval és zöldövezettel ellátott tömbházat, amely két négyszintes (földszint, 2 emelet, tetőtér) lépcsőházból áll. A 24 lakrészből 6 egyszobás, 40 négyzetméter körüli, 18 pedig kétszobás, ezek nagyjából 57 négyzetméteresek.