Ösztöndíjak: ennyi pénzt gyűjthetsz össze az iskolában

Hat különböző ösztöndíjjal támogatja a tanügyminisztérium a közoktatásban résztvevő diákokat. A 2023-2024-es tanévben a jogosultak részesülhetnek olimpiai kiválósági, érdem, szociális, műszaki vagy kiskorú anyáknak járó ösztöndíjban. 

A szaktárca közlése szerint a szeptemberi és az októberi támogatásokat legkorábban két hónap múlva, november 15-én fizetik ki. 

Az I.-es Olimpiai Kiválósági Ösztöndíjban

azok a tanulók részesülhetnek, akik első, második vagy harmadik helyezést értek el a tanügyminisztérium által elismert nemzetközi olimpiászokon, sportversenyeken. Az ösztöndíjat csak azok a diákok kaphatják meg, akik minden tantárgyból átmentek az előző tanévben, illetve a magaviseleti jegyük 10-es volt. A támogatás értéke havi 750 és 3.000 lej között terjed, egész évben kapni fogja a jogosult, beleértve a nyári vakációt is.  

Ehhez szükséges leadnia a szülőnek vagy törvényes képviselőnek az Ösztöndíjakat Elbíráló Bizottságnál a diploma és a személyi igazolvány másolatát, a kérést és egy az iskola által megjelölt bankszámlaszámot.

Ezt a támogatást megkaphatják azok a tanulók, akik szociális, műszaki vagy kiskorú anyáknak járó ösztöndíjban is részesülnek. 

 Az Olimpiai Kiválósági Ösztöndíj II.

annyiban tér el az előzőtől, hogy a tanügyminisztérium által elismert, országos olimpiászokon, sportversenyeken eredményes diákok jogosultak rá és a támogatás értéke havi 700 lej. A feltételek, a szükséges papírok és egyéb részletek azonosak az előző támogatáséval. 

Érdem ösztöndíjra

jogosult minden osztályból a diákok 30 százaléka, az előző tanévben elért tanulmányi eredményeik szerint – a kilencedik osztályos gyerekek esetében a bejutási médiát veszik figyelembe. Azok a diákok részesülnek a támogatásban, akiknek az előző tanévben 9,50 vagy az feletti médiájuk volt. Ennél az ösztöndíjnál is kizáró jellegű, ha a tanuló az előző félévben nem ment át minden tantárgyból, vagy nem rendelkezik 10-es magaviseleti lezárással.

Az érdem ösztöndíjhoz egy személyi igazolvány másolat és egy, az iskola által megjelölt bankszámlaszám szükséges. A dokumentumokat az osztályfőnökök adják majd le az iskola titkárságán. Az előzőekhez hasonlóan a szociális, műszaki és kiskorú anyáknak járó ösztöndíjakkal kombinálható ez a juttatás is, ám csak az iskolai év alatt adják, értéke 450 lej havonta

Azok a diákok is kapnak érdem ösztöndíjat, akik első, második vagy harmadik helyezést értek el a tanügyminisztérium által elismert megyei olimpiászokon, sportversenyeken. A kizáró ok, ha a diák az előző félévben nem ment át minden tantárgyból, vagy nem rendelkezik 10-es magaviseleti lezárással.

A szülő vagy törvényes képviselő kell hogy leadja a szükséges dokumentumokat (a diploma és a személyi igazolvány másolata, kérés és egy bankszámlaszám) az Ösztöndíjakat Elbíráló Bizottságnál. Ebben az esetben is csak az iskolai év alatt jár a támogatás és ugyanazokkal az ösztöndíjakkal lehet egyszerre kapni, mint az előbbieket. 

A szociális ösztöndíj

értéke 300 lej havonta, azok a tanulók kaphatják, akik olyan családból származnak, ahol az egy főre eső jövedelem az elmúlt 12 hónapban (2022. szeptember – 2023. augusztus) nem haladja meg a minimálbér 50 százalékát, ami 949 lej személyenként. Az ehhez szükséges dokumentumok: kérés, saját felelősségre aláírt nyilatkozat a jövedelemről, igazolás a nettó jövedelemről, ha nincs jövedelem, akkor ennek megerősítésére igazolás az ANAF-tól. Szükséges még a 14 év alatti családtagok születési bizonyítványának másolata, a 14 év felettiek esetében a személyi igazolványé, illetve az iskola által megjelölt bankszámlaszám. 

Szociális ösztöndíjban részesülnek még az árva, félárva vagy nevelőotthonban elhelyezett tanulók. Ők kérést, az elhunyt szülő halotti bizonyítványának vagy a bírósági határozatnak a másolatát, személyi igazolvány és születési bizonyítvány másolatot és bankszámlaszámot kell hogy leadjanak. 

Érintettek még a tanulók, akiket egy szülő nevel. Ebben az esetben szükséges dokumentum a kérés, a válásról szóló bírósági határozat, személyi igazolvány másolat és a bankszámlaszám.

Beleesnek még ebbe a támogatásba a krónikus betegségben szenvedő diákok is, nekik kérést, szakorvostól származó és az iskolaorvos által láttamozott igazolást, valamint bankszámlaszámot kell leadniuk.

A szociális ösztöndíjakat a nyári szünetben is kapják a tanulók, azok nem részesülnek a vakációban a támogatásban, akik évismétlők maradtak, több mint egy tantárgyból megbuktak, több mint húsz igazolatlan hiányzással rendelkeznek. Azok a tanulók, akik egy hónap alatt tíz vagy több igazolatlan hiányzást halmoztak fel, elveszítik a támogatást. 

A szociális ösztöndíj minden esetben összevonható az olimpiai kiválósági, az érdem, a műszaki és a kiskorú anyáknak járó támogatásokkal. A szükséges dokumentumokat mind a négy esetben a szülő vagy törvényes képviselő kell hogy leadja az Ösztöndíjakat Elbíráló Bizottsághoz. 

Műszaki ösztöndíjban

részesülhetnek a szakiskolás diákok. Aki évet ismétel, nem jogosult a támogatásra a megismételt évben, kivételt képeznek azok a diákok, akik líceumból iratkoznak át, és emiatt kell évet ismételniük. Azok a tanulók, akik egy hónap alatt tíz vagy több igazolatlan hiányzást halmoztak fel, arra a hónapra elveszítik a támogatást. Akik az előző tanévben 7-es vagy annál kisebb magaviseleti átlaggal rendelkeznek kihágások miatt, az első három hónapban nem kapnak ösztöndíjat. 

A juttatás igényléséhez szükséges iratok: személyi igazolvány másolat és az iskola által megjelölt bankszámlaszám. A dokumentumokat az osztályfőnök nyújtja majd be a titkárságra. A támogatás összege 300 lej. 

A kiskorú anyáknak járó ösztöndíjat

Azoknak adják, akik kiskorúak, iskolába járnak és gondozzák gyermeküket. Ehhez szükséges, hogy kérést, a gondozott gyermek születési bizonyítványának és a szülő személyi igazolványának másolatát, valamint bankszámlaszámot adjon le a szülő vagy törvényes képviselő az Ösztöndíjakat Elbíráló Bizottsághoz. 

Ezt a juttatást is lehet társítani olimpiai kiválósági, érdem, szociális és műszaki ösztöndíjjal is. Az iskolai idő alatt kapják a jogosultak, az értéke 700 lej. 

Az a tanuló, aki felhalmoz 60 igazolatlan hiányzást a hónapban, elveszíti arra a hónapra a támogatást. 

Amennyiben a diák jogosult bármelyik ösztöndíjra, a szülő, törvényes képviselő érdeklődhet  az osztályfőnöknél vagy az iskola titkárságán. Ugyaninnen lehet megtudni a szükséges dokumentáció leadási határidejét, ami intézményenként változhat. 

Kiemelt kép: unsplash.com