Őszinteség nélkül nem megy

fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Szilágyi-Palkó Gábor szerint csak akkor lehet sikeresen irányítani, ha bíznak bennünk. Ehhez viszont az kell, hogy amit megígérünk azt tartsuk is be, illetve soha ne ígérjünk olyant, amit nem tudunk betartani. A kolozsvári Petry üzletek pimaszul fiatal területi igazgatójával beszélgettünk.

Milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki jó területi igazgató legyen?

Magabiztosság. Azonkívül szigorúság. A fegyelmezettség is fontos. Talán az utóbbi a legfontosabb. Be kell osztani az időt, idősíkokra kell bontani, hogy mindenre és mindenkire jusson belőle. Meg hát jó emberismerőnek kell lenni.

Hogy kell elképzelni a heted? Mivel indítod a hétfőt?

A vasárnappal. Vasárnap általában megtervezem az egész heti programom, majd minden este átnézem, és ha valami változik, akkor jön az újratervezés. Van egy útiterv, amit végig járok minden héten, de időnként külső tényezők boríthatják a sablont.

Mi történik egy ilyen üzletlátogatás során?

A vezetőséggel közösen kialakítottunk egy listát, ami alapján ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e. Megnézzük, hogy kívülről hogy néz ki az üzlet, majd belülről is megvizsgáljuk, megnézzük hogyan néznek ki a hűtőpultok, van-e elég áru.

Mikor ezeket mind átnéztük, akkor megbeszéljük azokat a problémákat, amelyek esetleg a két látogatás között adódtak. Ez lehet személyzeti, minőségi vagy rendelési probléma, de olyan is lehet, hogy a kliensek panaszkodnak valamire, amit meg kell oldani.

Minden üzletben van két üzletvezető, ők felelnek a váltásokért és az adott üzletben dolgozó eladókért, akik a maguk során felelnek azért, hogy a hűtőpultok rendben legyenek és a kiszolgálás rendben legyen. Minden új személyt betanítunk, van egy belső tananyag, amit mindenkinek ismernie kell, ez biztosítja azt, hogy minden eladónk megfelel bizonyos kritériumoknak, és a vásárlók ugyanabban a kiszolgálásban részesülnek függetlenül attól, hogy melyik üzletünkben és melyik eladó szolgálja ki őket.

Akkor a területi igazgató egy ellenőrző szerepkör? Vagy motiváló is?

Kicsit mindkettő. A vezetőség szempontjából inkább ellenőrző szerepkör, az eladók szempontjából meg motiváló szerepkör is. Bármi gondjuk van, megosztják velem, és próbálunk közösen megoldást kapni a problémákra.

Mire kell a legjobban figyelni? Mi az, amin áll vagy bukik a siker ezen a területen?

Az egyensúlyt kell megtartani a vezetőség és az üzletekben dolgozók között. A területi vezető mérleg nyelve. Velünk közli a vezetőség azt, hogy mi az elvárás, mit kell tenni, és ezt úgy kell tudni elmondani az eladóknak, hogy ők ne egyből nemet mondjanak, hanem meg is tegyék.

Az egyensúlyra kell figyelni a munkatársakkal való viszonyulásunkban is, egyrészt jól kell egyeznünk egymással, érezniük kell, hogy bízhatnak bennünk, és tudniuk kell, hogy számítunk rájuk, de ez nem azonos a haverkodással.

Ez elméletileg jól hangzik, gyakorlatilag viszont szinte megvalósíthatatlannak tűnik.

Igen, ez nehéz. Azért is, mert fiatal vagyok, ezért a fiatalok mindig barátkozni akarnak. Az idősek meg eléggé nehezen fogadják el, hogy egy fiatal a vezetőjük.

MI A TARKA?

A cikk a Szépvízi, Kézdi, Keresztúri szövetkezetek által kiadott Tarka magazin nyári számában jelenik meg. A lap ingyenesen elvihető lesz a szövetkezetek termékeit forgalmazó kiskereskedésekből.

De sok munkával ez is megvalósítható, és a sok munkán most a sok beszédet, sok beszélgetést értem. Nyitottnak kell lenni, és el kell nyerni a bizalmukat. Ehhez elsősorban arra van szükség, hogy amit megígértünk nekik, azt tartsuk is be. Illetve – még akkor is, ha először fáj – meg kell tanulni nemet mondani az olyan dolgokra, amit nem lehet elérni, nem lehet betartani.

Ha van egy lista, amivel a területi igazgató az üzleteket ellenőrzi, akkor biztos van egy olyan is amivel a területi igazgatót ellenőrzik. Egy területi igazgatónak milyen kritériumoknak kell megfelelnie?

Itt már a számok beszélnek. Ha az üzlet növekedésben van, hatékonyan működik, a forgalomhoz elégséges, de nem túl nagy személyzettel, és a vásárlók is pozitívan jeleznek vissza, akkor nyugodtan alszom.

És mikor szoktad úgy érezni, hogy ez egy borzalmas nap volt?

Nem szoktam úgy érezni, hogy egy adott nap borzalmas volt, inkább azt, hogy borzalmasan elfáradtam. Van, amikor nagyon sok minden összegyűl, kisebb zsörtölődések az üzletekben, ha ki kell engesztelni különbőző embereket, és esetleg közben még egy ellenőrzés is becsúszik. Egy ilyen nap nagyon le tudja szívni az energiámat, de ezek se rossz napok, csak nagyon fárasztóak.

Egy ilyen nap után miből termeled vissza másnapra azt az energiát, ami kell ahhoz, hogy ismét tudjál mosolyogni, ismét tudjál empatikus lenni?

Alapvetően nagyon nyugodt természetű vagyok, a stresszt is bent szoktam tartani, magamban megoldom valahogy. Az otthoni nyugalom, egy kis kertészkedés segít visszatöltődni.

Mire szoktál büszke lenni?

A pozitív visszajelzés engem is megerősít, amikor a vezetőség elégedett, az nekem is jólesik. Illetve szeretem képviselni a céget, például Kolozsváron szoktak szervezni szalonna fesztivált, amin már háromszor részt vettünk, és egyszer a legnagyobb díjat is elvittük. Ez a fajta visszajelzés is nagyon jól tud esni, főleg, mert úgymond kívülről, külsősőktől érkezik.

Ha már a visszajelzésről volt szó, mi azm amit a munkatársakban a leginkább értékelsz?

Az őszinteséget. Anélkül nincs hatékony és gördülékeny csapatban dolgozás. Mindenki ki kell mondja azt, amit gondol az eladótól a tulajdonosig, ahhoz, hogy ez a történet sikeres legyen.

A sikerhez gondolom az is kell, hogy a vásárlók a Petryt válasszák. Szerinted miért vásárolnak nálatok az ügyfelek, és nem egy másik üzletben, hiszen Kolozsváron van, amiből választani?

Szerintem az érdekes és nem mindenhol megtalálható termékpaletta és a konstans minőség az, amiért minket választanak. Természetesen a minőség alatt a kiszolgálás minőségét is értem. Minőségi áru és minőségi kiszolgálás. Ez a nagy titok.

Mit jelent a minőségi kiszolgálás. Ha bemegyek egy üzletbe, akkor honnan fogom tudni eldönteni, hogy minőségi kiszolgálásban volt-e részem vagy sem?

Mosoly, kedvesség, ajánlás. Ha érzed, hogy te most nem “egy” kliens vagy, hanem “a” kliens.

A Keresztúri termékeket mennyire fogadták jól a vásárlók? Mennyire állja meg a helyét egy ilyen kis márka egy ilyen nagy városban?

Nagyon jól fogadták. Fogadtuk. Hisz én is nagy rajongó vagyok. És azóta is folyamatosan nő a forgalom. A piacon kevés az ennyire természetes ízű tejtermék, meg maga a termékpaletta is nagy.

Mi a Petrynél külön figyelünk a kis termelőkre, a különleges portfóliókra, sőt nem is nagyon dolgozunk nagy termelőkkel, ha lehet, akkor inkább a kis erdélyi termelőkkel működünk együtt. És ez nem véletlen, hiszen mi is azok vagyunk.

Én azt tapasztalom, hogy Kolozsváron egyre többen támogatják a kézműves termékeket, a kisebb termelőket, és ez nem csak morális támogatás vagy a szimpátia kifejezése, hanem előszeretettel vásárolják a termékeiket. Fontos számukra a természetesség, az egyedi ízvilág, az alapanyagok tisztasága, és ezeket az igényeiket a Keresztúri kielégíti.

Hogyan tud segíteni a Keresztúri egy üzletláncnak abban, hogy az minél könnyebben tudja értékesíteni a termékeit?

Fontos, hogy az eladók minél jobban ismerjék a termékeket, kóstolják meg, tudják, hogy melyik milyen ízű. Az sem árt, ha tudják, hogy hol, miből és hogyan készülnek, mert akkor bátrabban és jobb szívvel ajánlják.

Persze fontosak az akciók is, de a legfontosabb, hogy a termék önmagáért beszéljen. Akkor a legkönnyebb eladni.