Összesen 370 ezer lejre büntettek a töltőállomásokon

Több mint hetven töltőállomást ellenőrzött és összesen 370 ezer lejre szabott ki bírságot csütörtökön az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) – közölte csütörtök este Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

A legnagyobb összegű, 100 ezer lejes büntetést a Románia területén 215 töltőállomást üzemeltető vállalat központi székhelyére rótták ki. Bár a kormányszóvivő konkrétan nem nevezte meg az illető kőolajipari vállalatot, csak annyit mondott, hogy országszerte összesen 215 kutat működtet, ebből tudni lehet, hogy a MOL töltőállomásról van szó, hiszen a vállalat romániai hálózatához éppen ennyi benzinkút tartozik.

A kormányszóvivő elmondta, az indokolatlanul rendkívül magas üzemanyagár miatt országszerte híressé vált belényesi töltőállomást 35 ezer lejre büntették meg, a pénzbüntetés mellett mindkét céget, illetve további négy Galac és Kolozs megyei benzinkutat arra köteleztek, hogy térjenek vissza a korábban alkalmazott árhoz. Korábban Virgil Popescu energiaügyi miniszter is a MOL-t tette felelőssé a szerdán kialakult benzinpánik miatt.

A MOL Románia csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írta, a cég elítél minden, a pánik keltésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot, emellett kihangsúlyozzák azt, hogy a vállalatnak nincs beleszólása a franchise rendszerben működő kutak árainak az alakításába.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy több töltőállomás nem az új, hanem a már meglévő készleteket értékesítette sokkal magasabb áron, emellett a fogyasztóvédők azt is megállapították, hogy az elmúlt két napban alkalmazott áremeléseknek nincs alapja.

Az ANPC mellett az Országos Adóhatóság és a Versenytanács is ellenőrzéseket indított a töltőállomásoknál, ezek eredményeit a későbbiekben közlik – mondta még a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru arról is beszélt, hogy tilos az üzemanyagok forgalmazása a nem erre a célra szánt műanyag vagy üvegedényekben, kannákban, tartályokban, az országos katasztrófavédelem ennek kapcsán is ellenőrzésekbe kezdett és meghozza a szükséges intézkedéseket.

Agerpres