Összekapott az EMNP és az MPP Geréb László jelölésén

Ölvedi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt helyi elnöke szakítana az MPP-s Mikével.
archív fotó

Folytatódik a nyilatkozatháború Geréb László jelölése okán az elvileg szövetséges Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi szervezetei között. Az EMNP kiakadt a helyi MPP-elnök „kamikaze” akciójára, mert nekik sem szólt a szándékáról. Mike Levente is megszólalt ez ügyben.

„Meglepetten olvastuk azt a sajtóban megjelent nyílt levelet, amelyben a Magyar Polgári Párt Mike Leventéje felkéri Geréb Lászlót, hogy vállalja el az Erdélyi Magyar Szövetség(!) színeiben a székelyudvarhelyi polgármester-jelöltséget” – közölte az EMNP helyi szervezete, fájlalva, hogy nem történt erről semmiféle egyeztetés.

Mike szerint nem is kellett volna, mert nem tekinthető jóváhagyást igénylő döntésnek vagy bejelentésnek, hanem a csapatuk szándékát tükrözte. Továbbá azt állítja, hogy mind Geréb László, mind az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottsága számára előzetesen elküldték a nyílt levelüket, illetve azt megelőzően szóban is tájékoztatták őket a felkérési szándékról. Azt, hogy szóba került a téma, Geréb sem tagadta korábban, viszont azt állította, hogy a levélről tőlünk értesült előbb, és bizonyítani tudja, hogy nem kapta meg a sajtónál hamarabb.

Geréb azt is mondta, hogy többször jelezte Mikének: nem áll szándékában polgármesternek indulni. Hogy miért erőltette mégis Geréb jelölését, a helyi MPP-elnök azt felelte:

Egy jelöltség vállalása mindig személyes döntés eredménye, ennek tükrében semmilyen erőltetési szándékról nem beszélhetünk. Geréb Lászlót megfelelő személynek tartjuk városunk vezetésére, így már korábbi választások alkalmával is megkerestük, hogy segítse munkánkat. Az elmúlt időszakban Geréb László többször is hangot adott, több udvarhelyi civillel egyetemben, hogy szeretné ismét a fejlődés útján látni Székelyudvarhelyt, megoldást találni városunk problémáira. Bizonyára számára is nyilvánvaló, hogy ezeket a célokat csak polgármesterként vagy tanácsosként lehet igazán hatékonyan képviselni, melyek választott funkciók. Kívülről lehet jó tanácsokat adni, azokat megvalósítani viszont szerepvállalással, az önkormányzaton belül kifejtett munkával lehet. Figyelembe véve Geréb László alkalmasságát, látva aktivitását, abban bíztunk, hogy a nyilvánosság által is támogatva végre pályára lép.

Gálfi körül forog a vita

A Néppárt különben meg is jegyezte közleményében, hogy nem a felkért „jelölt” személyével szemben van kifogása, hiszen „maga sem tudott e kamikaze akcióról, tulajdonképpen ő is áldozata a Mike Levente által vezetett szervezet cselszövésének”, amely szerintük arra irányult, hogy Gálfi Árpád mögül megpróbáljanak minden támogatást kiszervezni.

Erre utal Mike egyik elejtett mondata is, miszerint „aki dolgozik, téved, és voltak téves választások, jelölések az elmúlt 12 évben”, azzal vádolva a néppártos vezetőséget, hogy “egy gyenge és eredménytelen polgármester mögé bújva, előnyök vagy pozíciójuk megtartása végett próbálják a Szövetség helyi tevékenységét ellehetetleníteni”.

Az EMNP különben nyíltan és következetesen kiállt Gálfi Árpád polgármester támogatása mellett, amelytől az MPP ugyancsak nyíltan és következetesen elhatárolódott, a korábbi nyilatkozatok alapján ítélve is ez a köztük lévő nézeteltérés fő oka.

Hogy van-e B terv, más jelölt, miután Geréb nyilvánosan is nemet mondott a politikai szerepvállalásra, Mike nem mondott nevet, csak körülírta az ideális jelöltet: „aki méltó Székelyudvarhelyhez, és aki tizenkét év bolyongás után visszavezeti városunkat a fejlődés útjára, hogy ismét Székelyföld egyik legfejlettebb városa lehessünk, melyre joggal irigykednek szomszédjaink”. Azt is mondta, hogy alakul a tanácsosjelölt-csapat.

Egymásra mutogatnak

Ölvedi Zsolt helyi EMNP-elnök viszont felhányta az MPP-nek, hogy február óta nem sikerült megállapodni a székelyudvarhelyi EMSZ Helyi Testületének a megalakításában, amely közös jelölteket állítana a közelgő választásokon. Ennek okát abban látják, hogy „egy szűk érdekcsoport hatalmába kerítve a székelyudvarhelyi MPP szervezetét, arra akarja felhasználni a szebb napokat is megélt pártot, hogy az RMDSZ kezébe játssza át a város vezetését”.

Mike Levente erre azt nyilatkozta, hogy ők továbbra is az EMSZ-en belül gondolkodnak, amely „valós alternatívát kínál” az RMDSZ-szel szemben, és nagyon jónak tartja a két szövetséges párt között az együttműködést. „Ez alól csupán az a 2-3, a Néppárt színeiben tevékenykedő politikus számít kivételnek, akik nyíltan az EMSZ megalakulása ellen kampányoltak, majd szavaztak a januári kongresszusokon”, és hogy éppen ők azok, akik hónapokig akadályozták az udvarhelyi Helyi Testület megalakulását, „folyamatosan támadva, besározva a helyi MPP néhány vezetőségi tagját”.

Úgy tűnik azonban, hogy Geréb jelölésével tényleg betelt a pohár a Néppártnál, mert közleményükben azt írták, hogy „teljesen hiteltelenné és vállalhatatlanná váltak az MPP helyi vezetői, így a velük való őszinte együttműködés is”, ezért más partnereket keresnek, az EMSZ szabályzatát figyelembe véve. Kérdésünkre, hogy mit értenek ez alatt, Ölvedi azt válaszolta: ha a vezetőség vagy a hozzáállás nem változik az MPP élén, akkor kénytelenek lesznek külön utakon járni. Az EMNP helyi elnöke egyúttal cáfolta, hogy rajtuk múlt volna a kiegyezés, de leszögezte, hogy addig nem állnak ki Gálfi mögül, amíg az MPP nem javasol olyan jelöltet, aki nyerni is tud az RMDSZ-es jelölttel szemben.