Összegyűjtik a kóbor kutyákat Homoródszentmárton községben

Nem engedik közterületen kószálni a kutyákat.
Fotó: Nagy Sándor/Facebook

Február 4-én a Nagy-Küküllő Vadásztársulat munkatársai összegyűjtik a szabadon kóborló kutyákat, majd menhelyre szállítják őket – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán a homoródszentmártoni polgármesteri hivatal.

A terv szerint a község minden települését bejárják. Először Homoródszentpálon kezdik a község bejárását, ahol több panasz is érkezett az elmúlt napokban kóborló állatokra.

A községvezető szerint a felhívás közzététele óta több polgármester kollégája kereste meg őt, hogy mi a törvényes keret a kutyák befogására. Ezt a tevékenységet a 2002-ben megjelent 55-ik számú kormányhatározat alapján végzik.

– A községnek szerződése van a vadásztársulattal, amelynek értelmében a belterületre került vadállatokat ártalmatlaníthatják, de a kóbor kutyákat is befoghatják. Jelenleg párzási időszakban vannak a kutyák, de ez nem magyarázat arra, hogy kószáljanak közterületen, az emberek biztonsága ennél fontosabb számunkra. Altatólövedékkel, csapdával befogják a kutyákat, fertőtlenítik, megfelelő körülmények között kezelik az állatokat, értesítik a tulajdonosokat, ha tudják. Két hét áll rendelkezésére a gazdának arra, hogy visszaváltsa az állatát, ellenkező esetben új gazdát keresnek neki – fejtette ki érdeklődésünkre Jakab Attila, Homoródszentmárton község polgármestere.

A következő alkalommal már előzetes bejelentés nélkül fogják ellenőrizni a falvakat.