Összefogtak a harmadligás játékosok a bajnok ellen

Imre Gábor bejelentette, hogy visszalép Miklós Zoltán javára az RMDSZ városi elnöki tisztségért zajló versenyből – ezért hívtak össze sajtótájékoztatót csütörtök délelőttre. Igaz, külön-külön küldték ki a meghívót, de az egyező időpont és helyszín miatt már gyanítottuk, hogy közös akcióra készülnek.

Fotók: Gál Előd

„Rátermett ember Zoltán, elismert szakember, sok mindenben egyezünk, megkérek mindenkit, aki rám szavazott volna, hogy szavazzon rá” – vágott bele Imre Gábor, miután állítólag körbetelefonálta a múzeumi szakembereket, és elismerő nyilatkozatokat kapott Miklós Zoltánról. Mindketten elismerték, hogy Antal Lóránt indulása volt az a pont, ami közeledésre motiválta őket, belátták, hogy külön-külön nem győzhetnek a „főjelölt” ellen. Azt nem kötötték az orrunkra, hogy melyikük kezdeményezte az összefogást, de az bizonyosnak tűnik, hogy Miklós Zoltánnak esze ágában se volt visszalépni. „Alkut nem, partnerséget igen”, közölte a maga részéről.

„Nem is kötöttünk alkut”, erősített rá Imre Gábor, aki más pozíciót nem, de két dolgot azért kért új partnerétől: ha nyernek, a sok pontban egyező programjukat hajtsák végre s „az árkokat temessük be”, amiket az elmúlt években ástak a helyi szervezetben, ami bizalmatlansághoz és elvesztett választásokhoz vezetett. Miklós Zoltán pedig arra számít tőle, hogy – bár a stílusuk eltérő – Imre Gábor a személyes kapcsolati hálóját vesse be a kampányban, s ha nyernek, azután is számít az együttműködésére a szervezet újraépítésében. Hogy a választmányban, elnökségben vagy sem, az majd eldől február 27-e után, mondták kérdésünkre.

A választmányban és a szervezetben való többség eléréséhez zajlanak a tárgyalások, a harmadik elnökjelölttel, Jakab Áron Csabával is együttműködést kezdeményeznek. Szerintük így lehet csak megdönteni a régi rendet, „harmadligás játékosokkal bajnokot”, akinek megvan az előnyös pozíciója ahhoz, hogy nyerni tudjon, viszont akkor nem változik semmi a városi szervezet életében. Miklós a régi rend és az új rend közti különbséget abban látja, hogy míg ő minőségi időt, a szenátor méregdrága karórákat gyűjt.

Szeretnék a választmányban a korporatív tagokat is meggyőzni, hogy 2024-re fel tudjanak építeni egy olyan RMDSZ-szervezetet, amellyel vissza lehet nyerni a várost. Miklós Zoltán nem tartja kizártnak, hogy indulhat polgármesterjelöltnek, de ez szerinte nem jár alanyi jogon annak, aki elnyeri az elnöki tisztséget. Ha ez sikerül majd neki, szeretne új és a szervezettől eltávolodott embereket egyaránt bevonni egy teljesen nyílt előválasztásba. Imre Gáborral egyetértve ezt tartja az egyik legfontosabb célkitűzésének, mert jelenleg “nincs szervezet”, nyitni kell és demokratizálni, vallják.