Összefognak, és egy háromszöget hoznak létre

Megtörik a jeget, és olyat tesznek, amire korábban nem volt példa: húsz hónapon át dolgozna közösen Udvarhely-, Csík- és Gyergyószék egy közös projektben, melynek célja az ebben együttműködő három civil szervezet, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány, a csíkszeredai The House Egyesület és a gyergyói Műhely Egyesület, valamint a három térség civil társadalmának fejlődése. 

Miért kell ez, és miért lenne jó?

– A civil szervezeteknek szeretnénk segíteni, hogy több lábon álljanak, mondja Csáki Rozália, az SZKA vezetője a Civil háromszög a közösségi filantrópiáért elnevezésű projektről, melynek megvalósítását az Active Citizens Fund Románia biztosítja egy pályázaton keresztül.

Majd megmagyarázza, mit ért ezalatt: felkarolják a többi székelyföldi szervezetet, hogy láthatóbbá váljanak, együttműködések alakuljanak ki közöttük, és inspirálják egymást. Azért, hogy a szervezetek forrást tudjanak gyűjteni céljaik megvalósításához, adománygyűjtő platformokat indítanának, de a Fuss neki! adománygyűjtő programot is kiterjesztenék: a tervek szerint jövő tavasszal Csíkszeredában, ősszel pedig Gyergyószéken is megszerveznék a jótékonysági célú sporteseményt.

A húsz hónapra tervezett projekt közel száz leadott pályázatból került ki nyertesként, további 14 pályázat mellett. Az alapot az Active Citizens Fund Románia programja biztosítja, melyet Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszíroz az EEA 2014-2021-es támogatásán keresztül, mintegy 99.935 euró összértékben.

Húsz hónapon át, novembertől egészen 2023 júniusáig tartana a közös munka: honlapot fejlesztenének, adománygyűjtő stratégiát dolgoznának ki mindhárom civil szervezet számára, valamint a csíki és a gyergyói szervezeteket támogató Tanácsadó Testületeket is létrehoznának. Emellett az alternatív adománygyűjtés módszereiről, technikáiról tartanának egynapos képzéseket mindhárom térség civil szervezetei számára.

Kik tartoznak a háromszögbe?

A kezdeményező SZKA mellett a Csíkszereda központjában kisvállalkozóknak és szabadúszóknak teret biztosító The House Egyesület, valamint a gyergyói Műhely Egyesület vesz részt a projektben. 

– Azt szeretnénk, hogy megszólítsuk a csíki térségben levő civil szervezeteket és vállalkozókat. Mindig érdeklődéssel néztük és vettünk részt a Fuss neki! adománygyűjtésen, szeretnénk, ha Csíkban is lenne egy ilyen rendezvény – mondta el Vas Réka, a The House Egyesület képviselője. 

A Fuss neki! tízéves, kidolgozott stratégiáját vinnék tovább Gyergyószékre is, hiszen ezáltal megerősödhetne az Erőforrásközpont adománygyűjtő programja, mondja Elekes István, a gyergyói Műhely Egyesület alelnöke. Hangsúlyozná azonban, hogy ők Gyergyószékben gondolkoznak, mivel Gyergyószentmiklós lakossága csak fele Udvarhelyének. Számukra a projektben való közös dolgozás egy lehetőséget jelentene arra, hogy megfelelő ijúsági és oktatási hátteret biztosítsanak a régió számára.