Összefoglaltuk, hogy miért mondott le Novák Katalin köztársasági elnök

Szombaton, február 10-én, magyarországi idő szerint délután fél hat után jelentkezett be élő közvetítésbe saját Facebook-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök, hogy bejelentse: lemond államfői posztjáról. Bejelentését országos szintű felháborodás előzte meg, mivel a köztársasági elnök kegyelmi jogot adott az erdélyi származású K. Endrének, aki egy pedofíliával vádolt iskolaigazgatónak fedezett, és nyomás gyakorolt az áldozatokra, hogy vonják vissza vallomásaikat. A köztársasági elnök lemondása után Varga Judit volt igazságügyi miniszter is lemondott.

Novák Katalin tavaly április 27-én, Ferenc pápa magyarországi látogatása alkalmából megkegyelmezett a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének, aki arra kényszerítette az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott gyerekeket, hogy vonják vissza a vallomásaikat. Elsőként a 444 tárgyalta annak az okait, hogy miért derülhetett fény most a kegyelmi döntésre: az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta a börtönbüntetését.

Múlt héten közfelháborodást váltott ki Magyarországon az elnöki döntés, péntekre tüntetést szerveztek a Sándor-palota elé, az elnökasszony szombaton lemondott.

Kiemelt kép: Infostart.hu