Összedugták fejüket a hetedikesek

Te tudod, hogy kinek az idejében virágzott fel Athén? Ők már tudják. Lejárt az első Élet a Földön.
Fotó: NAGY ENDRE

Első alkalommal rendezték meg a hetedikes diákoknak szóló vetélkedőt, és biológia és a földrajz tantárgyak köré épült. Ez most az udvarhelyszéki magyar tannyelvű általános iskoláknak szólt, de a szervezők jövőre kiterjesztenék Hargita megyére, aztán egész Erdélyre is. Az első egyfajta tapogatózás volt a szervezőknek is.

„Az a célja, hogy a minél inkább megismerjék a környezetüket és főleg, hogy felfedezzék a kapcsolatot az élővilág illetve a földrajzi környezet között” – mondta Nagy Endre ötletgazda, az Orbán Balázs Általános Iskola fölrajztanára és aligazgatója.

Az Élet a Földön nevű vetélkedőt Gábos Anna igazgatóval közösen rendezték, ő biológia szakos tanárnő.

„Kicsit próbáltunk eltérni

a hagyományos tantárgyversenyektől. Én gyakran jártam a Földgömb versenyre Magyarországra, onnan van az inspiráció. A mi versenyünkön maximum százhúsz pontot lehetett elérni, az volt nekem az elégtétel, hogy ez nem sikerült senkinek. Ez azt jelenti, hogy nem voltak olyan könnyűek a kérdések, és tanultak a diákok, a maximálisan elért pontszám 91 pont volt” – mesélte a versenyről Nagy Endre, aki néhány történelemmel kapcsolatos kérdést is becsempészett a feladatok közé, például el kellett találniuk a diákoknak, hogy Athén Periklész idejében virágzott fel.

Volt igaz-hamis feladat, virtuális utazás, leírások alapján fel kellett ismerni az országokat, totóztak is, például helyesen kellett Albánia pénznemét eltalálniuk a lehetőségek: a dinár, a leva és a lek közül. Szigeteket, madarakat kellett felismerni kontúrjaik alapján, és keresztrejtvény is volt.

A mórások taroltak.

A verseny két fordulóból állt, az első forduló feladatlapját iskoláikban tölthették ki a jelentkező kétfős csapatok vezetőtanáruk jelenlétében. A jelentkező hatvanhárom csapat közül tizenhat csapat került be a döntőbe, amelyet november 24-én, szombaton rendeztek meg az Orbán Balázs Általános Iskolában.

Zetelakáról, Sófalváról, Szentegyházáról, Székelykeresztúrról, Varságról, Nagygalambfalváról, és Oroszhegyről is voltak csapatok, az udvarhelyi iskolák közül pedig a Bethlen Gábor, a Móra Ferenc és az Orbán Balázs volt érdekelt a vetélkedőn. Nem volt kikötés az, hogy egy iskolából egy csapat jelentkezhet, a keresztúri Petőfi Sándor Általános Iskolából például nagyon sok kettős nevezett.

A szervezők a polgármesteri hivataltól pályázták a verseny anyagi hátterét. Az első három csapat bluetooth-os hordozató hangfalakat kapott, ezek méretben és funkciókban különböztek egymástól, minden résztvevő egy adathordozót is hazavihetett. Amíg folyt az értékelés, addig a résztvevő tanulók megtekintették a városi könyvtárban a planetáriumot.

A mórás diákok taroltak a versenyen, az első két helyet iskolájuk csapatai csípték meg, Bencze Krisztina és Csifó Kata az első helyen végeztek, Német-Deák Bence és Nagy Tamara a másodikon, míg a harmadik helyet Kádár Andrea és Kacsó Botond az alsósófalvi Sükösd Ferenc Általános Iskola tanulói szerezték meg.