Orvvadászokat kaptak el Firtosmartonos határában

A Hargita megyei rendőrség orvvadászokat kapott el Székelykeresztúron és környékén április 28-án, szerdán 3 óra 45 perc körül. A keresztúri Hubertus vadásztársulat közreműködésével állítottak meg a 136/B jelzésű megyei úton egy gépkocsit az Etéd községhez tartozó Firtosmartonos területén. Az autóban a 22 éves sofőr mellett hárman tartózkodtak, 18 és 36 év közöttiek, mindannyian Szeben és Maros megyékből. A rendőrök gyanúja beigazolódott, hiszen az autóban 9 nagytestű, különböző fajtájú vadászkutyát is azonosítottak – számol be közleményében a Hargita megyei rendőrség.

„Mi fogtuk meg őket, bevitték a rendőrségre, ott derült ki, hogy a Szalon Vadásztársulat területén voltak. Először elbolondítottak, nem jó területet mutattak, a kutyák GPS-éről aztán kiderült, hogy hol történt az eset, és meg is találtuk a tetemet, egy borzét” – mondta el portálunknak Fazakas Attila, a Hubertus igazgatója.

Másnap reggel a rendőrség speciális egysége és a székelyudvarhelyi Szalon Vadásztársulat átkutatta a terepet, és megkerült az elejtett borz, amelyet a nyomok alapján a 9 kutya segítségével vadásztak le az orvvadászok, ezzel kétszáz eurós kárt okozva az udvarhelyi vadászegyesületnek.

Lefoglalták a törvénytelenül lelőtt vadat, 4 mobiltelefont, amelyekkel feltehetően felvételeket készítettek a vadászatról, egy GPS készüléket, amivel a kutyák helyzetet mérték be, két pórázt, egy átalakított bajonettet, amivel rúd ráhelyezésével távolról lehetett szúrni. Továbbá az ügyészség a helyzet tisztázásáig lefoglalta a gépjárművet és a 9 kutyát is. Az esetben a nyomozás orvvadászat bűntettének elkövetése miatt folytatódik – írja a közlemény.

Elég jellemző, hogy ide járnak az orvvadászok, a Hubertus társulat igazgatójának 2-3 ilyen csoportról van tudomása.