Őrületbe kergetik az udvarhelyieket

Fotó: a színház közleménye

Egy olyan művet dolgoz fel a Tomcsa Sándor Színház legújabb bemutatója, amit már sokan láttak, olvastak, és mindenkinek van egy elképzelése róla, kezdi az intézmény igazgatója, Nagy Pál a Száll a kakukk fészkére című előadásról tartott sajtótájékoztatót.

A mi kis városunk című előadáshoz hasonlóan ezt is Vladimir Anton rendezte, és ez is sokszereplős produkció lesz, szinte a társulat összes színésze játszik majd az előadásban, sőt, a társulat egy régebbi színészét, Nagy Csongort is „sikerült visszahívni” az egyik szerepre, fogalmazott Dálnoky Réka művészeti vezető, aki egyben az előadás dramaturgja is.   

Elárulta, hogy 

eléggé belemásztak a szövegbe”. 

– Vladival úgy dolgozunk, hogy folyamatában hagyjuk a szöveget kialakulni, eléggé alkalmazkodunk ahhoz, amiket a színészek bedobnak – magyarázza. Nagyon örül annak, ha a színészek ráhangolódnak a szövegre, és „bedobnak mondatokat, gesztusokat, mozdulatokat, amik nincsenek ott”. Megjegyzi, tele van ezekkel a szöveg. Ezenkívül próbáltak „mindenféle felesleget a szövegből letisztítani”, hogy csak az maradjon, ami „a lelke a darabnak”. Volt rá idejük. 

Még a Covid előttre tervezték az előadást. 

„Nehezen és hosszan született meg”, ahogy a rendező mondja. Ez épp elég is volt arra, hogy közben „minden” megváltozzon benne, feleli nevetve újságírói kérdésre. A társulatból néhány színész tökéletesen illik egy-egy szerepre, ezek stabilak maradtak, de sok téma megint aktuális lett. Változott például a határ az őrület és a normalitás között, változott a mód, ahogy a társadalomban az egyén a hatalom eszméjéhez, a „házirendhez” viszonyul, ami legtöbbször szigorúbb, mint ami szükséges lenne, és mintha nem emberekre, hanem robotokra vonatkozna. Létrejött egy spirál, amelyben az ember újragondolja önmagát a társadalomban. 

A Covid is belekerült – az álhírek, az információgyűjtés nehézségei, azok továbbítása, a társadalom sajátos érzelmi állapota –, bár csak alig, nem közvetlen módon. 

Vladimir számára a Száll a kakukk fészkére elsősorban az empátiáról szól: 

– Olyan világot élünk, amikor az emberek függetlenül attól, hogy melyik tábor részét képezik, nagyon határozottak, és nem azért hallgatnak a másikra, hogy megértsék, mit akar mondani a másik, hanem azzal a céllal hallgatnak, hogy válaszolhassanak. Két táborra oszlottunk. (…) A legrosszabb dolog a világ felosztása jó és rossz között. Egymás gyűlöletéhez vezet – Az előadás pedig egy kísérlet arra, hogy ezeket a kérdéseket a helyére tegye.

Egy legendás szöveg, egy kultszöveg”, 

a rendező szerint, „amiből a mozikban, színházakban is nagy alkotások születtek”. Szerinte „egy tragédiára” kell számítani “sitcom jelenetekkel”. 

– A történet egy elmegyógyintézetben játszódik, ahol a hétköznapok kontrollált és kiszámítható egymásutániságát egy új páciens érkezése zavarja meg. McMurphy faragatlan, de élettel teli viselkedése a feje tetejére állítja a megszokott viszonyokat, merészen áthágja az intézmény szabályait, lázad és provokál. Ő az egyetlen, aki még nem törődött bele a helyzetébe. A többi beteg lassan vezetőként tekint rá és lelkesen bátorítják az elnyomó rendszer szimbólumává vált Ratched nővér elleni harcában. A tétek egyre nőnek, a remény egyre veszélyesebb, míg lassan kirajzolódik az ember alapvető kiszolgáltatottsága és tehetetlensége az elnyomó gépezettel szemben – foglalják össze a történetet a színház közleményében. 

Az előadásban szerepel: Barabás Árpád, Mezei Gabriella, Nagy Csongor (m.v), Dunkler Róbert, László Kata, Jakab Tamás, Esti Norbert, Tóth Árpád, Szűcs-Olcsváry Gellért, Pál Attila, Wagner Áron, Nagy Xénia-Abigél, Sepsi Melinda. A látványért Romulus Boicu (m.v.) felelt, a videókat Ana-Bianca Tudorică (m. v.) készítette. Hangtechnikus Boca Hunor Lehel, fénytechnikus Tóásó István, videótechnikus Tordai István, ügyelő Máthé Miklós Mónika.   

A bemutató 

január 6-án lesz 19 órától (Tomcsa Sándor bemutatóbérlet), de játsszák még 7-én (Kovács György bérlet), 27-én (Haáz Rezső bérlet) és 29-én. Jegyeket kizárólag a színház jegypénztárában lehet venni hétköznapokon 11-14 és 15-17 órák között. A színház épületébe 12 évnél idősebb személyek zöldigazolvánnyal léphetnek be.