Országszerte több mint ezer iskolai tanácsadói állást fognak meghirdetni

Ligia Deca oktatási miniszter csütörtökön aláírta a rendeletet, amely értelmében országos szinten 1200 iskolai tanácsadói állást lehet meghirdetni, írták a tanügyminisztérium Facebook-oldalán csütörtökön. Már meg is lehet szervezni a versenyvizsgákat az állások betöltésére. 

A posztokat úgy osztják szét a megyék között, hogy korrigálják a jelenleg fennálló egyenlőtlenségeket. Így a kis és közepes nagyságú, főként vidéki oktatási intézményekben hoznak majd létre iskolai tanácsadói irodákat. 

A közlemény szerint országos átlagban egy tanácsadóra körülbelül 800 tanuló és óvodáskorú gyermek fog jutni, több posztot osztanak például Prahova, Giurgiu és Neamț megyére, mert ott a jelenlegi arány egy tanácsadó 3000 diákra. Viszont kevesebbet Hunyad és Bákó megyére, ahol már most 800 körüli az egy tanácsadóra eső diákok száma.

A rendelet több fontos célkitűzés eléréséhez járul hozzá, például: a tanulók és óvodáskorú gyermekek pszichopedagógiai segítségnyújtásához, pályaorientációs szolgáltatásokhoz való hozzáférésének növeléséhez. Bővíteni akarják az iskolai pszichopedagógiai tanácsadó irodák hálózatát, kiterjeszteni az iskolai erőszak megelőzését célzó tevékenységeket a Nem vagytok egyedül! Együtt megállítjuk az iskolai erőszakot kampány keretében. Cél továbbá az iskolai kirekesztés veszélyének kitett tanulók és családjaik számára a tájékoztatáshoz, tanácsadáshoz és támogató tevékenységekhez való hozzáférés javítása – olvasható a tanügyminisztérium Facebook-oldalán megosztott közleményben.