Országos szinten körözik Pethő Attilát

Ha látod, hívd a 112-n a rendőröket.

Országos szinten körözik Pethő Attilát, miután pénteken elrendelték az előzetes letartóztatását, és a jogerős döntés után önként nem adta fel magát a rendőrségen. A Román Rendőrség oldalán hétfőn, június 20-án jelent meg a körözött személyek között.

Az ügyészség arra a törvénycikkelyre hivatkozva kérte a letartóztatást, hogy felmerült egy újabb bűncselekmény gyanúja, ami forrásaink szerint a B. M.-val szembeni zaklatással kapcsolatos.

A marosvásárhelyi ítélőtábla június 17-én, pénteken rendelte el Pethő Attila 15 napos letartóztatását, olvasható az igazságügyi portálon. Forrásaink szerint a döntés kihirdetésekor azért lehetett szabadlábon, mert csak a tárgyalásra szólt az elfogatási parancs, kihallgatása után már nem tarthatták őrizetben, így kerülhette el az azonnali letartóztatását.

Pethővel szemben nem először rendeltek el a szabadságát korlátozó intézkedést, a vádlottat február 7-én már egyszer letartóztatták amiatt, hogy a hatósági felügyeletet rosszhiszeműen megszegte. A 30 napra kiszabható korlátozást egyszer meg is hosszabbították, az elsőfokú ítélet viszont a lejárta előtt megszületett, így szabadlábra helyezték.

Az elsőfokú eljárásnak az vetett véget, 

hogy Pethő beismerte a bűncselekményeket, amelyekkel vádolták. Habár a zaklatás és az ütlegelés is sújtható csupán pénzbírsággal, a bíróság a jelenlegi esetben úgy ítélte meg, hogy börtönbüntetést szab ki, a törvény által előírt minimális mértékben.

Az áldozat – lakhelyére, munkahelyére és más helyekre való – követését és megfigyelését 3 hónap szabadságvesztéssel büntette, a telefonnal és más távközlési eszközökkel való zaklatásért 1 hónapra, az ütlegelésért 5 hónapra ítélte március 24-én az udvarhelyi bíróság. 

Ezen kívül távolságtartást rendeltek el a bántalmazott személy és családtagjaival szemben, velük nem veheti fel a kapcsolatot sem közvetlenül sem közvetve, illetve – a jogerős döntéstől számítva – két évig nem mehet ahhoz az edzőteremhez sem, ahol a bántalmazott dolgozik.

Összesen 6 hónap és 10 nap börtönbüntetést kapott, amiből levonják az első letartóztatás idejét. A büntetés végrehajtását ugyanakkor felfüggesztik 2 évre, amely idő alatt hatósági felügyelet alatt tartják az elítéltet, az alábbi feltételek mellett:

Továbbá 120 nap közmunkát kell végeznie Székelyudvarhely vagy Zetelaka önkormányzatánál, illetve 5.000 eurós kártérítést és 5.000 lejes perköltséget kell fizetnie az áldozatnak, 1.000 lejes perköltséget az államnak. Három, elemmel és SIM-kártyával működő GPS-készüléket lefoglaltak a hatóságok, amelyeket forrásaink szerint az áldozat nyomon követésére használt.

A döntés nem jogerős, mindkét fél fellebbezett, kétszeri halasztás után a másodfokú tárgyalás június 24-én várható. Értesüléseink szerint a bántalmazott fél letöltendő börtönbüntetést és nagyobb kártérítést követel.