Országos versenyen álltak dobogóra, búcsúzóul edzőjüktől

Fotó: Buti László személyes arcívuma

Országos korosztályos atlétikaversenyt szerveztek december 18. és 19. között Bákóban, ahol a székelyudvarhelyi ISK gyerek atlétái is részt vettek edzőjük, Buti László kíséretében. A rangos gyerekversenyen közel 500 sportoló gyerek vett részt, az udvarhelyi csapatból tizennégyen: a 2008-ban születettek közül Kuti Ágnes, Bencze Ajnácska, Dobai-Pataky Réka, Lukács Renáta, Szász Ákos, Szász Kristóf, Tófalvi Csanád, Szűcs-Olcsváry Zete, a 2009-ben születettek közül Gergely Anna, Gergen Dániel, File Ardó, míg a 2010-ben születettek közül Szilveszter Hunor, Hilbel Rudolf, és Ketesdi Csanád.

A dobogóról éppen lemaradva, a negyedik helyen végzett Bencze Ajnácska távolugrásban 4.71 méteres kísérletével, és Kuti Ágnes 60 méteres sprintben 8.71 másodperc alatt teljesítve a távot.

Kijutott azért érmekből is

az ifjú udvarhelyi atlétáknak. A dobogó legalsó fokára File Ardó állhatott távolugrásban 4.43 méterrel és Kuti Ágnes, szintén távolugrásban, 4.78 méterrel. Szász Kristóf 60 méteres sprintben lett harmadik 8.16-os idejével, míg Dobai Pataky Réka 60 méteres gátfutásban 11.07-tel. Második helyen végzett távolugrásban Szűcs-Olcsváry Zete, ő 5.40 méterre ugrott, Lukács Renáta 4.85-re, ami szintén egy második helyre volt elég. Bencze Ajnácska távolugrásban szerzett harmadik helyezése mellé egy második helyet is szerzett 60 méteres gátfutásban 10.88-as idővel.

A váltó számok is hoztak udvarhelyi sikereket: a Szász Ákos, Szász Kristóf, Tófalvi Csanád, Szűcs-Olcsváry Zete alkotta négyes a 2008-ban született gyerekek 4-szer 200 méteres versenyében lett második, a File, Gergen, Hilbel, Szilveszter összeállítású csapat a 4-szer 100 méteres versenyszámban.

A lányok erre is rátromfoltak, hiszen az első helyet szerezték meg 4-szer 200 méteren a Bencze, Kuti, Dobai-Pataky, Lukács összeállítású váltóval. Szintén elcsípett egy első helyet File Ardó, aki 60 méteres gátfutásban állhatott fel a dobogó legfelső fokára 10.84-es idejével.

„Újabb fontos fordulóponthoz értünk”

– fogalmaz beszámolójában Buti László edző, hisz a téli szünet után sportolói, akiket ő készített fel az utóbbi 5-7 évben, 2022-től az ifjúsági III. korosztályba lépnek, és Bartus Attila veszi át mellettük az edzői feladatokat.

Buti a kisebb korosztályokkal folytatja a munkát, akik között bőven van tehetséges atléta, fogalmaz. Hozzájuk csatlakozhatnak januártól a legkisebbek is, a 2014-ben és 2015-ben született gyerekek. „Sportsikerekben és egészségben gazdag éveket kívánok útravalóként minden sportólómnak, és üzenem, amit már megszokhattak tőlem: az edzésen szenvedni kell, aki győzni akar, tanuljon meg szenvedni” – zárja sorait Buti.